Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт коментує підвищення рейтингу кредитоспроможності України.


Надія Кандиба Німецький експерт коментує підвищення рейтингу кредитоспроможності України.

Німеччина, 4 листопада 2003 - Міжнародне рейтингове агентство “Standart & Poor” у вівторок у Лондоні оголосило про підвищення кредитного рейтингу України, змінивши його зі “стабільного” на “позитивний”. Представники агентства пояснили такий крок зростанням валютних резервів в Україні, а також її економічним піднесенням. Західні економісти привітали таке рішення агентства “Standart & Poor”.

Україна заслужила такого підвищення рейтингу кредитоспроможності, вважає науковий співробітник Німецького інституту економічних досліджень Ульріх Тіссен. Він нагадав, що ця країна може похвалитися вже тривалим зростанням в економіці, позитивним для неї сальдо зовнішньої торгівлі та провадить розумну бюджетну політику. Водночас німецький економіст застеріг від ейфорії в зв”язку з тим, що тепер Україна може на вигідніших умовах брати кредити за кордоном. Говорить Ульріх Тіссен:

“Тут не можна забувати досвід минулого і уникати заборгованості в чужій валюті, що й надалі залишається надзвичайно ризикованою справою. Такі кредити є доцільними для фінансування лише тих проектів, реалізація яких допоможе заробити долари або євро”. Німецький експерт нагадав, що саме занадто велика заборгованість у доларах загострила кризу в середині 90-х років, коли сильно знецінилася гривня. “Тому перш, ніж брати новий кредит, треба все дуже ретельно зважити і не повторювати помилки минулого”, - застеріг Ульріх Тіссен. Він висловив сподівання, що підвищення кредитного рейтингу України також спонукає західних інвесторів інтенсивніше вкладати гроші в її економіку. Поки що в порівнянні з іншими східноєвропейськими країнами рівень іноземних прямих інвестицій в Україні залишається дуже низьким.

“Це зміниться, якщо уряд дотримуватиметься солідної економічної та фінансової політики, продовжить втілення структурних перетворень. Збільшення валютних резервів Нацбанку та своєчасне повернення кредитів Міжнародному валютному фонду є також запорукою подальшого підвищення кредитного рейтингу України”, - зазначив Ульріх Тіссен, науковий співробітник Німецького інституту економічних досліджень. До речі, підвищення кредитного рейтингу України збіглось у часі з повідомленнями про перше в історії ФРН пониження кредитного рейтингу окремих федеральних земель Німеччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG