Доступність посилання

ТОП новини

В Хорватiї у четвер опiвночi розпочалася передвиборча кампанiя. Проте бiльшу увагу ЗМI у Загребi привертає ув’язнення фальшивого посла Гвiнеї Бiсау, який розбагатiв на продажi яхт.


Михайло Рамач В Хорватiї у четвер опiвночi розпочалася передвиборча кампанiя. Проте бiльшу увагу ЗМI у Загребi привертає ув’язнення фальшивого посла Гвiнеї Бiсау, який розбагатiв на продажi яхт.

Белград, 7 листопада 2003 – Пан Дезидерiус Остроґонац да Коста чотири роки тому вiдкрив посольство Гвiнеї Бiсау у Загребi й став виконувачем обов’язкiв посла цiєї африканської країни. До того часу вiн нiбито був послом Гвiнеї Бiсау в Австрiї. Вiдень вiн покинув, коли проти нього порушили кримiнальну справу у зв’язку з продажем дiамантiв. Згiдно з документами, Да Коста народився в Новому Садi, що у Сербiї. Проте в нього є документи на ще вiсiм iмен та, можливо, вiсiм мiсць i днiв народження.

Пiсля прибуття до Хорватiї їхня посольська екселенцiя вдалася в бiзнес. Як би там вiн не звався, Да Коста призначив двох почесних консулiв й разом з ними продавав яхти хорватським та iншим багачам. Яхти нiбито реєстрували в Гвiнеї Бiсау. Нинi в хорватських водах Адрiатики плаває щонайменше триста яхт пiд прапором згаданої африканської країни. Кiлька мiльйонiв євро влилося не в хорватський бюджет,а в кишенi дурисвiтiв і шарлатанiв. Полiцiя у зв’язку зі скандалом затримала шестеро громадян Хорватiї й розшукує певного Мартина Яковац, котрий перебуває у вiдрядженнi до Києва.

А фальшивий дипломат опинився в лiкарнi. Його адвокат стверджує, що в пiдозрюваного в середу був серцевий напад і полiцiя не має права турбувати осiб з дипломатичним iмунiтетом. Незважаючи на це, полiцейськi день i нiч вартують перед кiмнатою хворого в Рiєцi. Речник МВС Зiнка Бардич каже, що справу з iмунiтетом з’ясували, пан Дезидерiус,виявляється, дипломатом нiколи не був.

Загребська преса пише, що обманщика розкрили завдяки тому, що вiн наполегливо намагався стати громадянином Хорватiї. У ходi перевiрки виявилося, що вiн подав пiдробленi документи, на пiдставi яких доводив, що вiн є потомком славетного хорватського княжого роду Зринських. Окремi газети повiдомляють, що в архiвах Iнтерполу є об’ємисте досьє пiдозрюваного, який нiбито пов’язаний i з росiйською мафiєю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG