Доступність посилання

ТОП новини

Як законодавчо регулюється процес усиновлення дітей і як українські офіційні органи відстежують процес адаптації цих дітей у США, розповів радіо «Свобода» генеральний консул України у США Валентин Наливайченко.


Мирослава Гонгадзе Як законодавчо регулюється процес усиновлення дітей і як українські офіційні органи відстежують процес адаптації цих дітей у США, розповів радіо «Свобода» генеральний консул України у США Валентин Наливайченко.

Вашингтон, 7 листопада 2003 року.

Мирослава Гонгадзе

Сьогодні ми продовжимо тему усиновлення українських дітей іноземцями. Як законодавчо регулюється процес усиновлення дітей і як українські офіційні органи відслідковують процес адаптації цих дітей у США, розповів генеральний консул України у США Валентин Наливайченко.

Найважливішим кроком у процедурі всиновлення дітей іноземцями, вважає український дипломат, має стати якнайшвидше узгодження українського законодавства з цього питання з міжнародними правовими нормами. Досі Україна не приєдналась до Гаазької Конвенції про усиновлення і захист дітей, ухваленої ще 10 років тому. На певному етапі процедура всиновлення в Україні справді потребувала серйозного контролю і її централізація була виправданою, але на сьогодні застосування міжнародних правових норм зробило б цей процес набагато ефективнішим.

Валентин Наливайченко

І в цьому році, і в наступному Україна буде наближатися до того, щоб стати стороною Гаазької Конвенції, яка в принципі універсуалізувала весь процес міждержавного усиновлення, між будь-якими країнами. Ми, МЗС України, як пропонували, так і будемо пропонувати Верховній Раді долучитися до цього.

Україна розвивається, наведений більш-менш порядок, встановлений єдиний реєстр. Після цього можна переходити вже до того, що, скажімо, частину саме процедурних повноважень, так як робить Америка, віддати неприбутковим організаціям, контрольованим через ліцензування, через оподаткування, через абсолютно нормальні прямі зв’язки між державами, насамперед, правоохоронними органами і соціальними органами.

Мирослава Гонгадзе

Ще одним аргументом за узгодження українських законів з міжнародними є те, що в Америці існує стабільна кількість родин, які хочуть усиновити дітей саме з України.

Валентин Наливайченко

Постійно є люди, які цікавляться цим і виходять на практичне завершення цієї справи, а бо, скажімо, на етап подачі документів вже безпосередньо до центру. Я думаю, на місяць десь 60 американських сімей виходять на рішення, що вони хотіли б саме з України усиновити дитину, що вони готові започаткувати цей юридичний процес, що вони готові в принципі до цього. І діти українські тут знаходять гарні умови, батьки американські здебільшого гарні, за винятком, може, одного-двох випадків, відомих нам у посольстві.

Я, як українець, все ж таки мушу згадати, що, на мій погляд, найкращі сім’ї українських американців. Тут немає питань. У цих випадках, де дитина зберігає свою мову, культуру, вона проживає серед тих людей, які розуміють звідки ця дитина приїхала і залишають за нею всі можливості вчитися і мати все те, що в принципі дитина мала б від своїх українських батьків.

Мирослава Гонгадзе

Генеральний консул України в США каже, що у них встановлений добрий зв’язок з усіма родинами, які усиновили українських дітей з 1996 року.

Валентин Наливайченко

Ми створили єдиний електронний реєстр і зв’язалися з усіма батьками. На сьогодні в нашому реєстрі близько 2700 дітей, які проживають не території нашого консульського округу. Ми створили інтернет-адресу окрему, по якій нам батьки можуть будь-яке питання ставити. Ми також намагаємося запровадити інтерактивне спілкування.

Мирослава Гонгадзе

Валентин Наливайченко переконаний, що добре організований процес усиновлення дітей іде на користь державі.

Валентин Наливайченко

Виключити міждержавне усиновлення, мені здається, абсолютно не є державним підходом. Але разом з тим, воно має бути саме міждержавним: державні органи, інтереси дитини і її захищеності саме щодо прав дитини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG