Доступність посилання

ТОП новини

Похорон польського офіцера, загиблого в Іраку.


Володимир Павлів Похорон польського офіцера, загиблого в Іраку.

Варшава, 10 листопада 2003 року.

Володимир Павлів

Сьогодні на центральному цвинтарі у місті Щецін відбувся урочистий похорон загиблого у четвер в Іраку польського офіцера Ієроніма Купчика. Оскільки це перший польський військовий, що загинув у Іраку, на його похороні були присутні президент Польщі, міністр оборони та командування польських збройних сил. Попрощатися з колегою і земляком прийшли також офіцери 12-ї щецінської механізованої дивізії, у котрій до відправки в Ірак служив майор Купчик та численні мешканці міста Щеціна і околиць. Ієроніма Купчика поховали на почесному місці, поряд з пам’ятником тим, хто не повернувся з моря.

Похоронна урочистість на цвинтарі розпочалася з виконання військовим оркестром траурного сигналу та національного гімну. Після цього було оголошено про те, що наказом міністра оборони Єжи Шмайдзинського майорові Купчику посмертно присвоїли звання підполковника, а наказом президента, а водночас і Головнокомандувача польських збройних сил, Александра Кваснєвського уже підполковника Ієроніма Купчика нагородили Кавалерським Хрестом Ордена відродження Польщі. Розпочинаючи прощальну промову, президент Александр Кваснєвський звернувся до дружини загиблого офіцера – Йоланти та до його доньки Марти:

Говорить Александр Кваснєвський

Дорога, пані Йоланто! Дорога, пані Марто! Близькі і друзі. Сповнені болю і жалю прощаємося сьогодні з підполковником Ієронімом Купчиком. Я, як головнокомандувач польських збройних сил, низько схиляю голову перед загиблим польським офіцером.

Володимир Павлів

Ще напередодні похорону у радіопрограмі польський президент зізнався, що відчуває персональну відповідальність за смерть польського офіцера в Іраку. Такої ж думки і лідери опозиційних партій, зокрема тих, які виступали проти відправки польських військ до Іраку і які спробували цю смерть використати для відновлення вимог негайного повернення польських військ з Іраку на батьківщину. Однак Александр Кваснєвський у своїй промові ще раз висловив переконання, що стабілізаційну місію в Іраку необхідно виконувати й надалі, щоб залишатися для союзників передбачуваним і надійним партнером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG