Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: США – проблеми боротьби з тероризмом.


Василь Дарчук Огляд західної преси: США – проблеми боротьби з тероризмом.

Прага, 10 жовтня 2003 – Ситуація в Іраку і проблеми боротьби з міжнародним тероризмом і далі залишаються у центрі уваги західної преси. При цьому коментатори аналізують деякі методи боротьби із диктаторськими режимами і міжнародними терористичними групами.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті радше схвально відгукується на останні заяви президента США Буша у справі помилок, яких Сполучені Штати допустилися у своїй зовнішній політиці, зокрема щодо політичних режимів. Так, минулого тижня Буш публічно визнав, що протягом останніх 60 років Вашингтон співпрацював з багатьма диктаторами заради збереження стабільності. Проте, як заявив сам Буш, ця політика не допомогла зміцнити безпеку США, бо стабільність, підкреслює «Нью-Йорк таймс», не можна підтримувати коштом свободи. Буш має рацію, веде далі газета, що Вашингтонові не вдалося поширити поза межами США цінності, якими живуть Сполучені Штати. Надто часто, закінчує газета, так звана «реальна політика», коли її ставити перед свободою, викликає зворотний вогонь і антиамериканські настрої.

Нинішню ситуацію в Іраку газета називає «найбільшим експериментом в поширенні демократії», бо навіть тероризоване колишнім режимом населення країни не підтримує присутності іноземних військ. Щоб досягти успіху у цьому протистоянні, як вважає на закінчення газета «Нью-Йорк таймс», адміністрація Буша повинна із такою ж енергією і з такими ж коштами повести дипломатичну і виховну діяльність у своїй зовнішній політиці, як досі вона вела свою однобічну воєнну акцію.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнелл» містить коментар професора Уельського університету і члена Комісії у справах релігійної свободи Халеда Абу Ель Фадла, який аналізує джерела ісламського екстремізму, що став нині ідеологією близькосхідних терористів. Головним спонсором ісламських релігійних шкіл та інших інституцій, які підтримують нетолерантність і військові форми ісламу, нині виступає Саудівська Аравія. Ця країна, яка співпрацює зі Сполученими Штатами в боротьбі проти міжнародного тероризму, постійно відкидає звинувачення. Тому, як підкреслює автор, дуже важливо чітко визначити, чи поширюваний Ер-Ріадом іслам допомагає в боротьбі з екстремізмом, чи радше шкодить. Суботній вибух у саудівській столиці, веде далі коментатор, робить пошуки відповіді на це запитання особливо нагальними. Саудівська Аравія фінансує в багатьох країнах світу будівництво мечетей, університетські кафедри, центри ісламських досліджень, релігійні школи, звані мадрасами. Багато із цих інституцій дають ідеологічну підготовку тим, що йдуть воювати в Кашмір, до Чечні й Афганістану.

Мирне пропагування віри, в тому числі ісламу, є невід’ємним правом людей, пише коментатор. Проте занепокоєння викликає той факт, що саудівський уряд підтримує форму ісламу, спрямовану проти немусульман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG