Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі заявляє, що зв’язки з Україною зміцнюватимуться, а тим часом у Мінську вимикають трансляцію єдиного українського телеканалу.


Юрій Свірко Президент Білорусі заявляє, що зв’язки з Україною зміцнюватимуться, а тим часом у Мінську вимикають трансляцію єдиного українського телеканалу.

Мінськ, 7 листопада 2003 року.

Юрій Свірко

Мешканцям районного центру Житковичі Президент Лукашенко сказав, що Україна, кордон якої з Білоруссю становить понад тисячу кілометрів, є дуже потрібним і важливим партнером як в економічному, так і в політичному плані. “Товарообіг з Україною вже досягнув 500 млн. доларів. До кінця року він має скласти 800 млн. доларів і наші зв’язки зміцнюватимуться,” – сказав Олександр Лукашенко.

Проте напередодні цієї заяви директор підприємства “Мінські інформаційні і телевізійні мережі” Юрій Василевський заявив, що найближчим часом у столиці Білорусі припинять трансляцію українського “Нового каналу”. Разом з ним вимкнуть польський “Четвертий канал”, який, за словами Юрія Василевського, не дуже популярний у мешканців Мінську, в якому лише 1,5% поляків. Про український “Новий канал” директор “Мінських телемереж” такого не заявив, але сказав, що ця телекомпанія України не має дозволу на трансляцію в Білорусі.

Отже, замість україномовної програми, яку в Мінську дивилося багато неукраїнців, телемережі транслюватимуть канал “Дамський клуб”. Ця новина викликала обурення в українській громаді Мінська, а також серед усіх телеглядачів білоруської столиці. Говорить власний кореспондент української газети “Дзеркало тижня” в Білорусі Юрій Волошин.

Юрій Волошин

Спочатку було два українських канали. Крім “Нового каналу” мінчани могли дивитися і “Ентер-фільм” (теж український канал). Тепер “Ентер-фільм” зник, і “Новий канал” є єдиним каналом з українською мовою. До речі, він значно цікавіший за місцеві канали, змістовніший. А новини взагалі на європейському рівні.

Мене б дуже засмутило, якби, як це завжди буває в Білорусі, раптом зник “Новий канал”, так як потихеньку зникають “НТВ”, російські канали та інші.

Юрій Свірко

Щодо української преси в Білорусі, то вона була нормально представлена лише в травні цього року на виставці преси в Мінську. Газети з України до Білорусі приходять дуже пізно, хоча передплатити їх можна на будь-якій білоруській пошті. Щоправда, за дуже високими цінами.

Юрій Волошин пригадує що відбувалося на цій виставці з українським стендом.

Юрій Волошин

Протягом одного дня розмели всю літературу, яку вони привезли, і питали навіть такі видання, про які в Києві не завжди знають (тобто “Львівський залізничник” чи щось подібне). Потреба в інформації про Україну, потреба україномовної інформації величезна в Білорусі.

Юрій Свірко

Посольство України в Білорусі 7 листопада не працювало та ще не встигло відреагувати на повідомлення про припинення трансляції “Нового каналу” – єдиного україномовного в Мінську. Хоча і сам новий український посол у Білорусі Петро Шаповал не дуже шанує свою рідну мову. Він уже двічі публічно промовляв лише російською : коли вручав вірчі грамоти Президентові Олександру Лукашенку та медалі ветеранам-учасникам визволення України від фашистів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG