Доступність посилання

ТОП новини

В балканському суспiльствi жiнка традицiйно була змушена бути слухняною господинею, яка не мала права втручатися в так званi чоловiчi справи. Останнiм часом жiнки грають важливу роль в полiтичному й суспiльному життi.


Михайло Рамач В балканському суспiльствi жiнка традицiйно була змушена бути слухняною господинею, яка не мала права втручатися в так званi чоловiчi справи. Останнiм часом жiнки грають важливу роль в полiтичному й суспiльному життi.

Белград, 11 листопада 2003 – Спiкер парламенту Наташа Мичич на початку нинiшнього року стала виконувачкою обов’язкiв президента Сербiї. Вона на цiй посадi виявила рiшучiсть, якiй могло б позаздрити й немало мужчин. А її заступниця Ґордана Чомич тим часом так само енергiйно керує бурхливими парламентськими сесiями. Вiд iменi опозицiї найголоснiше виступає Ґордана Поп Лазич, голова парламентської фракцiї ультранацiоналiстiв.

Антикорупцiйне вiче, яке нещодавно сформувала сербська влада, також очолює жiнка – Верица Барач, котра своїми мужнiми виступами проти окремих урядовцiв здобула широку популярнiсть. Минулого тижня проти неї подав позов мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович, який стверджує, що панi Барач поширювала неправдивi данi про його бiзнесовi операцiї.

Чорногорську громадськiсть останнiм часом також схвилювали кiлька жiнок. Слiдчий суддя Анна Вукович порушила справу проти групи полiтичних дiячiв та бiзнесменiв, звинувачуючи їх у причетностi до торгiвлi жiнками з країн Схiдної Європи. Прокуратура вiдкинула обвинувачення. Суддя Вукович не здалася. Матерiали слiдства вона передала журналiстам і представникам мiжнародних органiзацiй. Внаслiдок протестiв влада була змушена звiльнити прокурора. Головним прокурором Чорногорiї стала Весна Медениця. Вона вiдразу звiльнила тих прокурорiв, котрi, на її думку, гальмували слiдство й захищали окремих обвинувачених. Суддя Господарського суду у Подґорицi Наташа Бошкович також привернула увагу громадян своєю послiдовнiстю й непоступливiстю. Вона роздратувала окремих урядовцiв слiдством щодо фiктивних компанiй, через якi невiдомi бiзнесмени вiдмивали реальнi грошi. Окремi з таких компанiй спiвпрацювали з державними органами. Виконавча влада, зосереджена в чоловiчих руках, i в цьому випадку була змушена вiдступити перед рiшучою жiнкою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG