Доступність посилання

ТОП новини

У США думають, що робити з Іраком. А в Іраку – про нові теракти.


Сергій Драчук У США думають, що робити з Іраком. А в Іраку – про нові теракти.

Прага, 12 листопада 2003 – Керівник американської цивільної адміністрації Іраку Пол Бремер, що несподівано прибув учора до Вашинґтона, провів там нагальні консультації щодо тимчасової влади Іраку – Владної ради – з президентом і найвищими урядовцями США. А в самому Іраку тим часом унаслідок теракту загинули, за останніми повідомленнями, принаймні 25 осіб – серед того 17 італійців.

Сьогоднішній напад на казарми італійської воєнізованої поліції – карабіньєрів – в іракському місті ан-Насирії на півдні країни приніс найбільшу кількість жертв серед неамериканських коаліційних сил в Іраку, коли, як кажуть очевидці, ворота італійської частини протаранив бензовоз із вибухівкою, поки пасажири іншого авта відволікали увагу охорони з іншого боку. Не виключено, що під руїнами від потужного вибуху ще є живі чи загиблі: на ніч пошуки припинені.

Спеціяльний посланець Італії в Багдаді Антоніо Армелліні назвав напад «варварським»: «…Наші люди прийшли до Іраку, щоб принести мир і стабільність, а цей напад означає війну й нестабільність». За словами Армелліні, цей напад є відкидання всього, що пов’язане зі свободою й демократією, всього, з чим італійці як частина коаліції прийшли до Іраку.

Місто ан-Насирія досі було відносно спокійним місцем. Оглядачі вважають, що цей та інші напади останнього часу мають на меті дати сигнал міжнародній спільноті: її люди не будуть у безпеці ніде в Іраку. Міністр оборони Італії Антоніо Мартіно додав: «Свідчення на місці події й дані розвідки ведуть нас до думки, що напад в ан-Насирії спланував і здійснив осередок “Федаїнів Саддама”», тобто воєнізованої організації прихильників Саддама Хуссейна.

Та Італія й попри такі тяжкі сьогоднішні втрати не збирається йти з Іраку, заявив президент країни Карло Адзельйо Чампі: «Ми й далі здійснюватимемо, під егідою ООН і разом із нашими союзниками, нашу роль у боротьбі проти міжнародного тероризму». Такої ж позиції дотримується й прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі. І інші члени коаліції під проводом США – Британія, Іспанія, Польща, Портуґалія – підтвердили, що залишаються в Іраку.

Про боротьбу проти тероризму говорив і голова американської цивільної адміністрації в Іраку Пол Бремер, який учора несподівано прибув до Вашинґтона й за два дні провів низку нагальних консультацій із президентом Джорджем Бушем, віце-президентом Диком Чейні, а також міністром оборони Доналдом Рамсфелдом, державним секретарем Колином Павеллом та радником із національної безпеки Кондолісою Райс. Ішлося про те, як і кому має відбуватися передача влади в Іраку.

Серед нинішнього іракського ерзац-уряду, який призначили самі американці, Владної ради Іраку, за повідомленнями, наростають внутрішні суперечності, наприклад, через питання релігії, а ще наростають суперечності й недовіра поміж Владною радою й американцями.

Іракці домагаються собі дедалі більших повноважень і ладні звинувачувати в невдачах американців, як зауважив у інтерв’ю нашому радіо член Владної ради Махмуд Отман: «На мою думку, в будь-якій невдачі можна звинуватити американську сторону. Але я завжди казав, що й ми у Владній раді маємо працювати дуже серйозно, щоб досягти поступу. Бо коли це нам не вдасться, то вже інша (американська) сторона звинуватить у цьому нашу Раду».

І дійсно, США, наприклад, скаржаться, що Владна рада не виконує своїх обов’язків, із яких найголовніший, міжнародний – до 15 грудня розробити графік і програму створення нової конституції Іраку й здійснення демократичних виборів. За повідомленнями американської преси, у США розглядали й можливості зміни складу Владної ради чи її керівництва.

Після консультацій у Вашинґтоні американський адміністратор Іраку Пол Бремер заявив загальними словами: «Не думаю, що було б справедливо казати, що Владна рада Іраку зазнає невдачі…» За його словами, в цій країні дуже складне становище, але, на його думку, іракці дедалі дієвіше перебирають владні повноваження, а американці далі думають, як би передати іракцям іще більше повноважень.

Але на конкретні запитання журналістів про розбіжності між американцями й іракцями чи про таємний звіт розвідки, в якому попереджено, що іракці втрачають довіру до окупаційних сил, Бремер відповідей уник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG