Доступність посилання

ТОП новини

Українські комуністи підтримують відправлення миротворців до Ліберії?


Сергій Кисельов Українські комуністи підтримують відправлення миротворців до Ліберії?

Київ, 13 листопада 2003 року.

Україна планує під егідою ООН відправити миротворчу місію до Ліберії. Про це глава держави Леонід Кучма заявив під час зустрічі у вересні цього року з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном, а днями вніс до Верховної Ради відповідний законопроект. Йдеться про 370 військових. Але стає зрозумілим, що українським миротворцям доведеться в Ліберії не лише надавати технічну допомогу, але й, можливо, брати участь у поліцейських і бойових операціях.

Наступної середи питання відправлення українського миротворчого контингенту до Ліберії розглядатиме парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони. Ось що сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" голова цього комітету, комуніст Георгій Крючков: "У нас які питання там виникають? Ну, те, що це робиться за рішенням Ради національної безпеки і оборони, це дає нам підставу розглядати позитивно це питання. Там, нібито, вирішуються всі фінансові питання, це теж для нас зрозуміло. Термін визначений є. Єдине – у нас виникнуть питання, які ми повинні будемо з''ясувати. Оскільки там мається на увазі, що цей наш підрозділ з вертольотів може застосовувати збройну силу проти певних осіб".

"Певні особи" – це повстанці, що рвуться в Ліберії до влади й досягли на цьому шляху чималих успіхів. Ліберійський уряд сподівається навести в країні порядок за допомогою "голубих шоломів". Українську миротворчу місію фінансуватиме Рада Безпеки ООН, місія ця триватиме 12 місяців, у ній братиме участь вертолітний загін. Пан Крючков м’яко уникнув відповіді на запитання щодо типу українських гелікоптерів, на яких чекає ліберійське небо, але, судячи із завдання миротворчої місії, це можуть бути не лише транспортні, але й бойові гвинтокрили: "Ну, місія підтримання там порядку, але в основному це вертольотчики, для того, щоб спостереження робити,.. перевезення і також один із таких моментів – це саме участь в операціях проти тих, хто буде порушувати там порядок. Але це в нас викликає занепокоєння, викликає питання, і це може створити певні ускладнення при проходженні цього питання через Верховну Раду", – зауважив Георгій Крючков і додав: "...рекомендуватимемо схвалити рішення про направлення цього підрозділу до Ліберії".

До речі, нагадаю, що комуніст Георгій Крючков ще недавно виступав категорично проти відправлення українських миротворців до Іраку.

Україна бере участь в миротворчих операціях з 1992 року. Українські миротворці виконували завдання в 10 миротворчих місіях. Зараз вони перебувають, зокрема, в Іраку, в Лівані, в Сьєрра-Леоне. За цей час близько 20 військовиків загинули і більше 60 одержали поранення. З цього приводу противники відправлення українських солдат і офіцерів у "гарячі точки" ставлять запитання: чи варті гроші, які Україна отримує від Ради Безпеки ООН за участь у миротворчих місіях, і чи слід Україні набувати іміджу світового миротворця, коли розплачуватися за це їй доводиться життям та здоров''ям своїх військовослужбовців?

На думку керівника Центру армії, конверсії та роззброєнь Валентина Бадрака, яку він висловив в інтерв’ю для радіо "Свобода", “відправка військових до Ліберії означає лише те, що Україна все ж таки залишається миротворчою державою і Україна проводить послідовну політику в цьому аспекті і в принципі можна очікувати, що Україна зможе закріпитися на ринку країн африканського регіону. Звичайно, що є ризик для українських вояків, безумовно. Але якщо співставити ризики, які існують для вояків, і ті можливості, які відкриваються для держави, то, з огляду на ці можливості можна сказати, що в цілому все ж таки миротворча діяльність, миротворча активність є позитивним фактором", – вважає Валентин Бадрак, керівник Центру армії, конверсії та роззброєнь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG