Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Молдова домовилися про зону вільної торгівлі.


Олександр Танас Україна і Молдова домовилися про зону вільної торгівлі.

Кишинів, 13 листопада 2003 - Напередодні візиту українського Президента скептики в Молдові не соромилися говорити про те, що насправді пан Кучма приїде до Кишинева за нагородою. Справа в тому, що президент В.Воронін нагородив Кучму Орденом Пошани ще 8 серпня перед днем народження українського Президента. Що стосується нагороди, то її пан Кучма отримає лише в п’ятницю.

А головна сенсація, яка сталася сьогодні, - це підписання угоди про вільну торгівлю між двома державами. Звичайно, що це є великим досягненням Молдови. Її підприємства отримали можливість торгувати з Україною у вільному режимі. Правда, ще невідомо, як скоро цю важливу для Молдови угоду ратифікує ВР.

А поки що Молдова відчуває катастрофічне положення у торгівлі з Україною. За перші 8 місяців 2003-го року сума негативного сальдо досягла 146 мільйонів американських доларів. Київ вийшов на першу позицію у торгівлі з Кишиневом. Тоді, як доля молдовського експорту в Україну займає лише 4-ту позицію після Росії, Румунії та Італії.

Нині вся північна частина території Молдови забезпечується українською електроенергією. Молдова не може підвищити акциз на електроенергію, оскільки це призведе до зростання тарифів. Експерти визнають, що Кишинів не має можливості зменшувати український імпорт. А без режиму вільної торгівлі молдавські товари неконкурентноспроможні.

Опозиція партії влади вважає, що молдовські комуністи не повинні радіти з приводу підписання під час візиту до Кишинева пана Кучми угоди про вільну торгівлю. Її представники впевнені, що українська Рада ще не скоро ратифікує цей документ, а тому диспропорція у торгівлі з Україною буде продовжуватися і далі.

У молдовському уряді підкреслюють важливу деталь про те, що угода про вільну торгівлю з Україною – це є новий документ, який повністю відповідає нормам та стандартам СОТ, членом якої Україна має стати в найближчий час. Тому ратифікація угоди Радою не буде затримуватися. “Уряд не став би підписувати угоду, знаючи про те, що Рада її не затвердить,” – сказав для української служби радіо “Свобода” заступник голови уряду Молдови, міністр сільського господарства Дмитро Тодорогло, який очолює від уряду міжурядову комісію з Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG