Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні виповнюється 100 років від появи Голлівуду.


Ірина Халупа Сьогодні виповнюється 100 років від появи Голлівуду.

Прага, 14 листопада 2003 - Так як весь світ любить голлівудські фільми, можна подумати, що Голлівуд завжди був і завжди фіксував на целулоїді наші мрії та бажання. Але так не було завжди. На місці, де постала фабрика снів світової слави, колись вирощували фрукти та пасли худобу. А сьогодні там їздять лімузини. І пасуться молоді люди із зорями в очах... Мені чомусь здається, що голлівудські початки цікавіші, ніж голлівудське сьогодення.

Коли іспанські конкістадори відкрили для себе Каліфорнію, там жили американські індіанці. Але їх швидко переселили на інші землі, і первісну територію нинішнього Голлівуду іспанська корона розділила на два ранчо. На розлогій, вічно грітій сонцем землі хлібороби косили сіно, вирощували банани та ананаси. Майже рай на землі. 1886-го року прихильник заборони продажу спиртних напоїв Гарві Уілкокс приїхав з прерій Канзасу і закупив тут велику ділянку землі. Йому здавалося, що це ідеальне місце,де можна створити ідеальну громаду і втілити в життя свої консервативні погляди. Серед фігового саду він збудував будинок. Його дружина Даеїда познайомилася під час подорожі з дамою, яка захоплено розповідала про свій літній дім, в якому вся сім’я проводила спекотне американське літо. Літній осідок мав власну назву, яка дуже сподобалася Даеїді Уілкокс. Вона вирішила присвоїти її для свого нового каліфорнійського дому. Так постав другий Голлівуд. Але з погляду історії - єдиний. Скоро пан Уілкокс почав продавати ділянки багатирям, які захотіли зимувати не в снігах,а в обіймах каліфорнійського сонця.

14 листопада 1903-го року Голлівуд зареєстрували. І з цим мрії про ідеальне суспільство непитущого пана Уілкокса полетіли шкереберть. На місці Голлівуду швидко почали рости інші мрії. Які з тверезістю і праведним способом життя нічого не мали до діла.

Давид Горслі - підприємливий молодик відкрив першу кіностудію Голлівуду просто в кнайпі, і назвав її “Нестор Компані”. Це був початок 1911-ого року. До кінця року, як гриби на дощі, виросли ще 15 студій. А три роки пізніше славетна студія MGM реалізувала свою першу повнометражну стрічку. Все решта вже історія. Фабрика снів вимагала багато сил не лише від акторів, а й від усіх причетних до створення фільмового видовища. Голлівудські фільми стали найпопулярнішим американським експортом і першою зброєю глобалізації. Хоча про це тоді ніхто не думав...

Нині Голлівуд - це великий напис на високому пагорбі. Знамениті зірки давно повтікали до Беверлі Гіллс, а фабрика снів далі працює по повній програмі. На славному бульварі Сансет минулого року мою маму обняв Елвіс Преслі і сказав їй, що вона сексуальна. А мій батько поцілував руку Мерилін Монро, яка кліпала на нього довжелезними наклеєними віями. Мама засміялася і почервоніла, а тато виглядав дуже щасливим. Ми читали імена зірок з тротуарних плит і дивувалися, які маленькі ручки і ніжки мала Бетті Дейвіс....

Нині ті, хто любить кіно, знають, що це таке: голлівудський продукт. Саме слово Голлівуд навіює море асоціацій: це елегантність, величезні гроші, премія Оскара, це зірки зі своїми примхами та величезними зарплатами, це промисловість мрій та ілюзій, які так делеченько відкотилися від мрій про ідеальне суспільство непитущого Гарві Уілкокса з Канзасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG