Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр України просить Білорусь допомогти постачанням жита, а президент Олександр Лукашенко дуже цим задоволений.


Юрій Свірко Прем’єр-міністр України просить Білорусь допомогти постачанням жита, а президент Олександр Лукашенко дуже цим задоволений.

Мінськ, 14 листопада - Прем’єр-міністр України та його заступник звернулися з проханням до Білорусі про допомогу постачанням жита. Про це повідомила прес-служба білоруського президента, посилаючися на інформацію, яка прозвучала під час зустрічі Олександра Лукашенка з керівником уряду Сергієм Сидорським.

За словами Сидорського, на адресу білоруського уряду надішли телеграми також з російських регіонів, де бракує жита. За дорученням президента Лукашенка, як передає його прес-служба, Білорусь найближчим часом надішле російським регіонам та Україні жито та муку з нього.

Чому таку інформацію про економічні питання на рівні урядів поширює в Білорусі президентська прес-служба? Як кажуть мінські спостерігачі, це є тріумфом Олександра Лукашенка, який ще 8 серпня повідомив, що Білорусь вже продала Україні 100 тисяч тонн жита та готова продовжувати його постачання, тому що в Білорусі цього збіжжя більше, ніж треба. Відразу після тієї заяви українське посольство в Мінську поінформувало, що Україні взагалі не треба продовольчої допомоги від Білорусі. Керівник торгово-економічної місії посольства України Микола Лазарович заявив: «Україні цього року вистачить свого хліба, якщо треба, то й білорусам допоможемо».

Микола Лазарович тоді категорично заявив, що цього року Україна білоруського жита не купувала, та наголосив, що Білорусі, попри дуже добрий урожай жита, доведеться самій придбати 300-400 тонн пшениці твердих сортів і Україна готова це зерно продати. Тепер українське посольство в Мінську мовчить - не підтверджує і не спростовує повідомлення прес-служби білоруського президента про звернення Віктора Януковича. А ось що сказав в інтерв"ю радіо “Свобода” директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності білоруського міністерства сільського господарства Василь Прудников, відповідаючи на запитання про можливість продажу білоруського жита в Україну:

“Ще не ухвалена постанова Ради Міністрів щодо вивезення зерна та продуктів зернопереробки. Найближчим часом ухвалять, потім буде якесь рішення. Очевидно, це буде не жито, а житня мука. Україна ставила питання про 20 тисяч тонн - напевно, так і буде.

Василь Прудников відмовився сказати, за якою ціною Білорусь продаватиме цю муку Україні, оскільки це є предметом переговорів. Від української сторони дізнатися про ці переговори не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG