Доступність посилання

ТОП новини

Американські юристи завершили в Києві допити свідків захисту та звинувачення в справі екс-прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.


Сергій Кисельов Американські юристи завершили в Києві допити свідків захисту та звинувачення в справі екс-прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.

Київ, 14 листопада 2003 - Американські адвокати екс-прем''єр-міністра України Павла Лазаренка, а також представники звинувачення закінчили допити свідків у Києві. Чимало посадовців, які мали зустрітися з представниками американської юстиції, від цих зустрічей відмовились. Кого ж не допитали американські адвокати та слідчі й чи допоможуть у суді задокументовані у Києві свідчення, які були здобуті як захистом, так і звинуваченням?

І американські слідчі, і їх українські колеги, і американські адвокати Павла Лазаренка, і його представники в Україні всіляко уникають коментарів щодо завершення у Києві місії юристів США, які опікуються розглядом у суді в Сан-Франциско справи колишнього українського прем’єр-міністра. І навіть відомий борець з криміналом, заступник голови парламентського комітету з боротьби з корупцією і організованою злочинністю Григорій Омельченко, який залюбки спілкується з пресою, цього разу був у інтерв’ю для радіо "Свобода" досить стриманим: Я дійсно плідно співпрацював із комісією прокуратури Сполучених Штатів Америки на чолі з пані Мартою Борщ у справі Павла Лазаренка. Повинен сказати, що слідча група відпрацювала досить непогано, але зазначу, що політичне керівництво держави не сприяло плідній роботі працівників правоохоронних органів Сполучених Штатів Америки. Відмовився давати свідчення , хоча зобов’язаний був це зробити і з моральної точки зору, і з правової, сам Президент України Леонід Кучма, якщо б він переслідував тільки одну мету: мету встановлення об’єктивної істини у цій справі. Відмовились давати свідчення ряд високих посадових осіб, державних діячів України. Вони прекрасно розуміли, що запитання будуть досить незручні".

На думку пана Омельченка, причиною є те, що, розповідаючи про свої стосунки з Павлом Лазаренком, високопосадовці "легко могли б перетворитися із свідків у підозрюваних або обвинувачуваних". На запитання ж про те, які саме свідки відмовилися від зустрічі з американськими юристами, народний депутат Григорій Омельченко пояснив, що не може говорити про це: "...у мене є моральні зобов’язання перед Мартою Борщ не коментувати результати роботи і свідчення тих чи інших посадових осіб або тих, які, скажімо, відмовились їх давати, тому що я знаю майже всі матеріали цієї комісії. Я допомагав у їх обробці, і я не хотів би порушити дане слово, утриматися від коментарів до суду, який почнеться у лютому наступного року у Сан-Франциско, де, до речі, я буду виступати як свідок".

Пан Омельченко переконаний, що свідчення, зібрані американськими юристами в Києві, стануть вагомим додатком до звинувачення, висунутого проти Павла Лазаренка в США: “Слідча група Генеральної прокуратури Сполучених Штатів Америки зібрала достатньо вагомі докази, і це буде, я б сказав, козирем при розгляді справи у суді і винесенні обвинувального вироку. І я не хочу, як кажуть, пророкувати, але не виключаю, що суд присяжних, який буде слухати справу, окрім, скажімо, винесення вердикту щодо Павла Лазаренка може прийняти рішення і відносно інших високих посадових осіб, в тому числі і відносно Президента України Кучми. Я маю на увазі порушення кримінальної справи, кримінальне переслідування. Я навіть цього не виключаю", – зауважив Григорій Омельченко, заступник голови парламентського комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю.

Нагадаю, що з лютого 1999 року Павло Лазаренко перебуває в ув''язненні в США , лише 14 червня, коли почалися допити свідків, його було звільнено з-під варти. Американська прокуратура звинувачує екс-прем’єр-міністра України у відмиванні 114 мільйонів доларів через приватні фінансові установи Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG