Доступність посилання

ТОП новини

Польський журналіст купив в Іраку протитанкову ракету.


Володимир Павлів Польський журналіст купив в Іраку протитанкову ракету.

Варшава, 14 листопада 2003 - Сьогодні найбільше польське видання “Газета виборча” описує історію, як кореспондент газети купив у іракських торгівців зброєю протитанкову ракету і подарував її американським військовим. Незважаючи на всю серйозність теми, опис цієї події нагадує комедійну пародію на кримінальні романи.

Якщо тобі потрібна ракета – їдь до міста Фалуджа, про це в Іраку знає кожна дитина, розпочинає свою розповідь кореспондент “Газети виборчої”. У Фалуджі польський журналіст дійсно без проблем знайшов торгівців зброєю, у яких замовив добре знану російську ракету “Стріла” типу “земля-повітря”. Продавці повідомили, що така ракета коштує 500 американських доларів і запитали ,куди її привезти наступного дня. До Багдаду , попросив клієнт. Немає проблем, почув у відповідь.

Таким чином наступного дня практично у центрі іракської столиці, як кажуть, під носом у американських військових іноземний журналіст купив у іракців ракету. Щоправда, не “Стрілу”, бо як повідомили продавці, всі стріли розкупили вже іракці. Отже, полякові продали ракету європейського виробництва, як сказали, не небагато гіршу, зате дешевшу на сто доларів.

Потім кореспондент “Газети виборчої”, приховавши ракету у кімнаті готелю, відправився до американських військових, щоб віддати їм свою покупку. “Коли я сказав, що хочу віддати куплену в іракців ракету, американські “марінз” мені не повірили” – пише польський журналіст – але викликали якогось офіцера. За хвилину прийшов офіцер американської розвідки, лейтенант Брюс Гейс, котрий вислухавши польського журналіста, дістав папку з фотографіями різних видів озброєння. На основі цих фотографій вдалося встановити, що іракці таки обманули польського журналіста і продали йому не протиповітряну, а протитанкову ракету “Мілан” французько-німецького виробництва. Однак, і ця ракета виявилася не менш грізною зброєю, сам вигляд якої, як пише кореспондент “Газети виборчої”, справив враження на американських “командос”.

Доставивши куплену заради журналістського експерименту ракету до американської військової бази, польський журналіст полегшено зітхнув. З цього моменту ракета стала проблемою американського офіцера, котрий, читаємо в газеті, із щирістю, яка обеззброює, зізнався, що не має поняття, що йому з цим робити, оскільки для подібних випадків ніяких інструкцій немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG