Доступність посилання

ТОП новини

Рауль Валленберґ став почесним громадянином Будапешта. Посмертно.


Василь Плоскіна Рауль Валленберґ став почесним громадянином Будапешта. Посмертно.

Угорщина, 17 листопада 2003 - Муніципальні збори угорської столиці у понеділок ухвалили присудити звання почесного громадянина Будапешта шведському дипломату Раулеві Валленберґу посмертно. Це рішення, втім, не народжувалося так легко, як здавалось авторам цієї ініціативи на початку даної акції.

Перед урочистим засіданням депутатів муніципальних зборів столиці разом з представниками будапештської мерії 17 листопада ведучий нагадав, що метою даного заходу є кінцева реабілітація чесного імені шведського дипломата в очах мешканців Будапешта і закордонної громадськості. Днем раніше, у неділю, мер цього міста Ґабор Демскі підкреслив у своїй промові перед зібранням керівників релігійних громад угорської столиці, у тому числі єврейської, що оголошення Рауля Валленберґа почесним громадянином угорської столиці – це найменше, що може зробити для пам’яті відомого дипломата Будапешт, і водночас найбільше…

За словами мера вгадувалась не лише звичайна людська безпорадність у питаннях життя і смерті. До гіркого осаду зізнання пана Демскі, очевидно, домішувалось і відлуння деяких політичних спекуляцій, до яких, зокрема, вдавались представники деяких політичних партій у столичному самоврядуванні. Наприклад, кілька місяців тому депутати від консервативних і націоналістичних партій погрожували взагалі провалити ініциативу мера, мотивуючи свої дії тим, що мерія дуже багато уваги приділяє історії євреїв.

Втім не без тиску громадськості членам муніципальних зборів столиці все ж вдалося досягти бажаного результату. Організатори нинішньої акції постаралися надати заходам зі вшанування діяльності шведського дипломата, який упродовж 1944-45 років допоміг врятуватись від фашистських концтаборів десяткам тисяч угорських євреїв, характер міжетнічного консенсусу. З цією метою господарі міста навіть запросили з-за кордону молодшу сестру Валленберґа Ніно Лаґерґерн. У неділю вона передала будапештському мерові зменшену копію пам’ятника братові, зведеного в Нью-Йорку. Від будапештців пані Лаґерґерн отримала дорогу вазу, виготовлену майстрами м. Жолнаї. Родичка відомого шведського дипломата залишила свій запис у книзі почесних гостей угорської столиці.

Зі свого боку представники мерії і муніципалітету відзначили величезні заслуги Рауля Валленберґа перед історією, адже завдяки йому, а ще італійським та швейцарським дипломатам, Будапешт залишився чи не єдиним центральноєвропейським містом, де після голокосту вціліла майже стотисячна єврейська громада. В цих виступах також йшлося про те, що керівники угорської столиці намагатимуться робити все можливе для того, аби перешкодити поширенню расизму, антисемітизму й антигуманізму в його сьогоднішніх і майбутніх проявах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG