Доступність посилання

ТОП новини

“Українська мова в українській столиці” – інформація замість звіту про виконання міської програми.


Тарас Марусик “Українська мова в українській столиці” – інформація замість звіту про виконання міської програми.

Київ, 17 листопада 2003 року.

А зараз поговорімо про мову, зокрема про міську комплексну програму заходів щодо розвитку і функціонування української мови в м. Києві на 2002-2005 роки “Українська мова в українській столиці”. Це питання було розглянуте минулої п’ятниці на розширеному засіданні Колегії виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

Згадана програма була схвалена і підписана міським головою Олександром Омельченком 2 вересня минулого року. У ній 50 пунктів.

На розширеному засіданні Колегії міської державної адміністрації побував наш київський оглядач Тарас Марусик.

Міська комплексна програма “Українська мова в українській столиці” була підготовлена на виконання 10 статті Конституції України, рішення Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року у справі застосування української мови, а також постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 року про всебічний розвиток і функціонування української мови. Багато хто появу цієї програми привітав, пов’язуючи з нею надії на те, що вдасться переламати вкрай несприятливу ситуацію, яка склалася в мовному питанні не лише в Києві, але й у цілому в державі. Пройшло понад 14 місяців, однак, замість звіту про виконану роботу, присутні почули тільки інформацію “Про стан виконання Міської комплексної програми заходів щодо розвитку і функціонування української мови в місті Києві на 2002-2005 роки “Українська мова в столиці”.

Начальник Головного управління внутрішньої політики Київської міської держадміністрації Олесь Петік, виступаючи з цієї інформацією, сказав, що робота з систематизації заходів, які здійснювалися впродовж семи років, була виконана в 2002 році.

Олесь Петік

А саме: відкриття курсів програмного видання, зокрема для бібліотечних та державних службовців. Заходи, які проходили в районах, проводилися підприємствами цих районів. Це безумовний позитив.

Тарас Марусик

Якщо виходити з 50 пунктів програми, ужинок міста вельми й вельми небагатий, тим більше що згадані Олесем Петіком заходи діяли ще до ухвалення програми. Крім того, важко вважати позитивом те, що навіть продеклароване не виконується. Досить було б міському голові зайти неподалік приміщення міськдержадміністрації чи в “Глобус”, чи в “Метроград”, щоб на власні очі пересвідчитися, що чинне законодавство в мовній сфері не дотримується. Там чимало різних написів недержавною мовою. А що вже казати про обслуговування! Української мови там майже не чути. Хоча Олександр Омельченко про все це має знати, адже власною персоною відкривав згадані об’єкти.

Таких прикладів у Києві сила-силенна, про що мені вже доводилося говорити. Грішать невиконанням мовного законодавства, а також законодавства про порушення прав споживачів різні суб’єкти господарської діяльности, освітні заклади і так далі. Це, наприклад, і корпорація “Фоззі-груп”, до якої входить торгова мережа крамниць “Сільпо”. Не тільки по вулиці Щербакова, попри обіцянки керівництва корпорації навести лад, але у новому “Сільпо” на Борщагівці, про що нам просигналізували слухачі, ситуація не змінюється. А візьмімо музичні школи чи школи мистецтв, де більшість уроків проводять російською мовою. Це стосується і будівельної компанії “Житло-інвест”, якою опікується один із заступників Омельченка Михайло Голиця. Там теж панує російська мова.

До речі, обговорення першого питання порядку денного “Про стан погашення заборгованости із заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах міста Києва” тривало дві години, а друге питання звелося до виступу Олеся Петіка, який тривав неповних сім хвилин. Показово, що на третій хвилині його виступу залу покинув Олександр Омельченко, і повернувся лише по закінченні цієї куцої інформації.

Присутні на розширеній колегії народні депутати України були вкрай здивовані швидким розглядом такого важливого питання. Володимир Яворівський попросив навіть мікрофон для репліки. Ось що він сказав в інтерв’ю радіо “Свобода” з цього приводу.

Володимир Яворівський

Я пережив сьогодні два почуття. Одне на самому початку, коли почув чергу денну і коли взяв документи, то щось таке добре заворушилося в душі. Подивіться: Київська міська рада, міська адміністрація ставить питання про функціонування української мови в столиці. Це рідкість, як на наші сьогоднішні часи.

Але коли обговорили перше питання (дуже важливе соціальне питання) про невиплату заробітних плат, про заборгованість перед людьми, які працюють на підприємствах міста Києва, де було майже 2 години приділено уваги (і, до речі, дуже глибоко обговорювалось питання), а потімна 10 хвилин коротесенька інформація, яку фактично майже вже ніхто не слухав. Через те я змушений був взяти слово просто для репліки і сказати, що це питання вимагає набагато глибшого розгляду. Тому що Київ повинен подати оці сигнали для обласних центрів, де це питання взагалі забуте, вважається непопулярним, і дуже часто навіть не потрібним, таким собі третьорядним.

Тарас Марусик

Начальник Головного управління внутрішньої політики Київської міської держадміністрації Олесь Петік вбачає неповне виконання міської комплексної програми “Українська мова в українській столиці” в грошах.

Олесь Петік

Якщо говорити про проблеми питань, то будь-яка програма з бюджету – це лише декларація.

Тарас Марусик

А народний депутат України Володимир Яворівський причину байдужости до цієї програми Олександра Омельченка вбачає в іншому.

Володимир Яворівський

Значить, склалася така ситуація: це залежить і від вищого керівництва, загальнодержавного. І його про це фактично ніхто не питає. І це дається взнаки. От у чому річ.

Тарас Марусик

А в програмі є низка справді цікавих заходів, як-от розміщення мережі кіосків з реалізації україномовної літератури та періодики на прилеглих до станцій метрополітену територіях чи передплата україномовної періодики для шкіл Києва. Але, як сказав один класик, від слів до діла довго ще чвалати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG