Доступність посилання

ТОП новини

Про Форум “Нашої України” в Криму.


Володимир Притула Про Форум “Нашої України” в Криму.

Симферополь, 17 листопада 2003 року.

Володимир Притула

В неділю у Симферополі відбувся останній із 25 регіональних Форумів демократичних сил, у роботі якого, попри перешкоджання влади і політичних опонентів, взяв участь лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко. Виступаючи перед своїми прихильниками, він заявив, що сьогодні тема консолідації для українського суспільства є ключовою.

У Симферопольському аеропорту для Віктора Ющенка і ще трьох десятків його колег із фракції “Наша Україна” лунала кримськотатарська пісня “Гюзель Хором”. Приліт його літака затримали на півтори години, мовляв, через перевантаження аеропорту, хоча зранку Симферополь прийняв і відправив лише по одному рейсу.

Скандування

Ющенко! Ющенко! Ющенко!

Володимир Притула

В аеропорту “нашоукраїнців” зустрічали близько півтисячі прихильників Віктора Ющенка, які своїм скандуванням заглушили крики і свист півтори сотні його опонентів, організованих об’єднаними есдеками. Але на виїзді з аеропорту трасу перекрили близько 200 проросійських козаків. Віктор Ющенко спершу поспілкувався з опонентами, а потім його прихильники і правоохоронці їх відтіснили.

Напередодні форуму кримський Реском СДПУ(о), а потім і постійний представник Президента України в Криму Олександр Діденко виступили із засудженням проведення в Симферополі Форуму демократичних сил, застерігши проти загострення в регіоні міжетнічної обстановки, яке, начебто, може спровокувати приїзд сюди Віктора Ющенка.

За неофіційними даними, кримський прем’єр Сергій Куницин у п’ятницю був викликаний до Адміністрації Президента України, де отримав добрячого “наганяя” із вказівкою перешкодити проведення форуму.

Водночас ті ж джерела стверджують, що до Криму прибув куратор автономії в президентській адміністрації пан Малюта. Чим він тут займався , невідомо. Але у неділю зранку на центральному майдані Симферополя був скликаний мітинг на підтримку конституційної реформи. Сюди звозили людей з регіонів, переважно, бюджетників. Його вів відомий місцевий шоумен і ді-джей Борис Левін. На мітингу виступили кримський прем’єр Сергій Куницин, віце-прем’єр Анатолій Корнійчук, віце-спікер Василь Кисельов і представник Президента Олександр Віденко. Кількох депутатів від “Нашої України” на трибуну мітингу не допустили і виступити не дали. Проте жодного слова проти Віктора Ющенка і проти Форуму “Нашої України” там теж не прозвучало.

Біля Палацу культури профспілок Віктора Ющенка чекало кілька тисяч прихильників і лише близько сотні опонентів, тож його виступ з балкону палацу натовп зустрів оплесками і скандуванням.

Віктор Ющенко

Якщо кримська еліта, кримська громада прийде до порозуміння, почне слухати один одного, то ми побачимо ,що суспільство житиме у злагоді і гармонії, ми побачимо владу, яка буде спроможна вирішити усе, і ті проблеми, які 12 років не вирішувалися.

Головна мета сьогоднішнього форуму – запросити до круглого столу різні політичні сили, що представлені в Криму. Незалежно від мови, від вашої національності давайте сядемо за стіл і давайте будемо говорити про ключову проблему: що сьогодні відбувається в Україні, чим вона хворіє і як її лікувати?

Шановні друзі! У вас болить серце за свою країну, ви прийшли сюди не тому, що вас влада привезла на автобусі і заплатили 20 гривень. А тому, що у вас болить серце за те, якою буде Україна. І я переконаний, якщо ви тут – моє серце , душа спокійна : Україна буде демократичною, вільною і стабільною!

Володимир Притула

Сам Форум пройшов досить спокійно і конструктивно, зал засідань на 750 місць був переповнений, люди стояли у проходах, коридорах і вестибюлі. А тема єднання справді на форумі була провідною. Про це Віктор Ющенко говорив і на форумі, і на прес-конференції.

Віктор Ющенко

Чому була доля українця бути розшматованим? Відповідь тільки одна. Як тільки-но буде консолідований українець, незалежно від того, хто він за походженням, якою мовою він говорить, в яку церкву він ходить, він забажає мати чесну, демократичну, публічну владу. Владу, якій не буде дозволено красти. Коли, знаєте, за 2-3 роки, будучи держслужбовцем, людина потрапляє у десятку найбільших багатіїв Європи, і його капітали оцінюються 2-4 річними фондами пенсійного бюджету, то я переконаний, що тема консолідації сьогодні стає ключовою.

Чого боїться влада? Влада боїться того, що українська громада, незалежно від географії, незалежно від мови, знайде в собі сили не повторити помилок 94-го, 99-го років. Коли вона повірила байкам і через те обрала ту владу, яка привела сьогодні до того, що ми живемо в Україні, де процвітає корупція влади і злочинність, де професія журналіста стає небезпечною, де не існує верховенства прав і верховенства закону, а фаворит від влади каже, що “сегодня власть сильна, как никогда”.

Я думаю, що в 37-му році не було такої сили беззаконня, яка є сьогодні.

Володимир Притула

А головним результатом роботи кримського форуму стала пропозиція “Нашої України” про створення в регіоні Громадсько-політичної ради для координації дій демократичних та опозиційних сил Криму. Водночас Віктор Ющенко заявив, що передвиборну президентську кампанію потрібно починати з розробки програми і системи узгоджених дій, і тільки після цього може бути висунений єдиний кандидат від опозиції. Він вважає, що діалог між політичними силами буде надзвичайно складним, оскільки може перейти в площину людського его, а не державних інтересів. На його думку, якщо опозиція не знайде взаєморозуміння, то програє на майбутніх президентських виборах. Коментуючи тему політреформи, Ющенко зазначив, що застеріг Симоненка від участі у ній. Цитую: "Я сказав: Петро Миколайович, ви сіли грати в карти з політичними шулерами”.

На думку В.Ющенка, у подій в Донецьку, Львові і Сумах, де чинилися спроби перешкодити проведенню форумів, а також з’їзду “Нашої України”, один і той же автор. Сьогоднішня зустріч в аеропорту з лозунгами, спрямованими проти нього, В.Ющенко вважає, також організована з Києва. Водночас він сказав, що місцева влада не брала участі в провокаціях, і подякував представникам місцевих політичних сил, починаючи з Руського блоку і закінчуючи тими силами, які входять до пропрезидентської більшості. "Ситуація у Криму набагато коректніша і гармонічніша, ніж це уявляється у Києві", - зазначив лідер "Нашої України".

Втім опоненти Ющенка нагадали, хто в Криму справжній господар, наостанок зірвавши лідеру “Нашої України” прямий ефір на кримському державному телебаченні. Як тільки він зайшов до приміщення Держтелерадіокомпанії “Крим”, був знеструмлений весь квартал, де та розташована. Таке знеструмлення сталося вперше за останні 10 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG