Доступність посилання

ТОП новини

Українська громадськість у США продовжує акції протесту із сподіванням, що буде позбавлено нагороди Пуліцера журналіста газети Нью-Йорк Таймс Вольтера Дюранті, який свідомо замовчував голодомор.


Михайло Мигалисько Українська громадськість у США продовжує акції протесту із сподіванням, що буде позбавлено нагороди Пуліцера журналіста газети Нью-Йорк Таймс Вольтера Дюранті, який свідомо замовчував голодомор.

Прага, 18 Листопад 2003 - Лідери Українського Конгресового Комітету Америки та Конгресу Українців Канади провели акції протесту вісімнадцятого листопада перед штаб-квартирою впливової американської газети «Нью-Йорк Таймс» в Нью-Йорку та перед її корпунктами у Вашингтоні, Чикаго, Лос-Анджелесі, Торонто і в низці інших міст. Вони домагаються, щоб Рада директорів престижної американської нагороди Пуліцера відкликала надану 32-го року нагороду журналістові “Нью-Йорк Таймс” Волтеру Дюранті за його статті про «сталінську індустріалізацію», в яких він свідомо замовчував радянську політику насильної колективізації та нищення голодомором мільйонів українців.

За словами організаторів акцій протесту, вони бажають нагадати, що «Дюранті брехав на користь совєтів і допоміг приховати один із найбільших злочинів проти людства у ХХ столітті – український Голодомор – Геноцид 1932-1933-го років».

Крім акцій протесту Український конгресовий Комітет Америки за сприяння Світового Конгресу Українців здійснив і низку інших заходів у цій справі. Після тривалої кампанії Українсько-канадської асоціації громадянських свобод, в результаті якої десятки тисяч осіб надіслали запити до керівництва “Нью-Йорк Таймс”, видавці газети уповноважили Марка фон Гаґена , історика Колумбійського університету, переглянути цю справу. У оприлюдненому наприкінці жовтня звіті професор фон Гаґен дійшов висновку, що репортажі Дюранті були «невиваженими», «з перекрученнями», а його праця «не пішла на користь американським читачам “Нью-Йорк Таймс” та народам російської й радянської імперій». Фон Гаґен рекомендував скасувати нагороду, надану Дуранті.

Катрін Матіс, керівник управління корпоративних справ видавництва “Таймс”, сказала радіо “Свобода”, що розслідування професора фон Гаґена було передане Виконавчій раді Пулітцера.

«Ми заявили, що ми будемо дотримуватимемося рішення комітету Пуліцера щодо відкликання нагороди», - зазначила Матіс.

Любомир Луцюк, дослідник Українсько-канадської асоціації громадянських свобод привітав результати розслідування справи професором фон Гаґеном.

«Ми не досягнемо нашої мети, аж поки нагороду Пуліцера, яку отримав Дранті, не буде відкликано або повернено. Відкликано комітетом Пуліцера або повернено видавництвом “Нью-Йорк Таймс”, - наголосив Любомир Луцюк і висловив сподівання, що перемога у цій справі ймовірно уже близько. Він також нагадав, що сама кампанія у справі Дюранті уже мала серйозні позитивні наслідки, адже в контексті цієї дискусії світ довідався набагато більше про голодомор в Україні 32-33-го років. Представники української діаспори сподіваються, що у сімдесяті роковини голодомору в Україні завершиться успішно цілорічна кампанія протестів і Волтер Дюранті посмертно буде позбавлений престижної нагороди Пулітцера. Адже наступної п’ятниці в Колумбійському університеті в Нью-Йорку заплановане засідання Виконавчого комітету Пуліцера. Водночас спеціальний комітет розглядатиме справу журналіста Вольтера Дуранті.
XS
SM
MD
LG