Доступність посилання

ТОП новини

Кримська прокуратура не знайшла "Аль Каїду" в Криму.


Володимир Притула Кримська прокуратура не знайшла” Аль Каїду” в Криму.

Симферополь, 20 листопада 2003 - Кримська прокуратура не знайшла “АльКаїду” в Криму, а тому вважає, що немає підстав для прокурорського реагування на заяву народного депутата України Леоніда Грача, в якій він зажадав дати правову оцінку діяльності в Криму молодіжної ісламської організації “Арраїд”. Про це мовиться в офіційному повідомленні Прокуратури Криму. Раніше Леонід Грач стверджував, що згадану організацію фінансує “Аль Каїда”.

Як зазначається у прокурорському документі, встановлено, що Асоціація “Арраїд”, яка зареєстрована в управлінні юстиції Київської області і має своє регіональне відділення в Симферополі, діє на території України цілком законно. За статутом і своїми завданнями асоціація здійснює просвітницьку і благодійну діяльність у межах законодавства України.

“Даних про фінансування Симферопольського регіонального відділення Асоціації “Арраїд” міжнародною терористичною організацією “Аль Каїдою” правоохоронні органи не мають, – мовиться у повідомленні. – Доказа,викладені у зверненні народного депутата України Леоніда Грача, не підтвердилися”. У зв''язку з цим Прокуратура АРК у порушенні кримінальної справи відмовила – за відсутністю складу злочину. “Ухвалене рішення є обґрунтованим. Підстав для вживання заходів прокурорського реагування немає”, – зазначається в документі. Я запитав у представника керівництва Республіканської прокуратури Криму Анатолія Титарчука, чи достатньо серйозно розслідувалася заява Леоніда Грача? Анатолій Титарчук:

“Я думаю, що так, оскільки сама постанова і матеріали про відмову у порушенні кримінальної справи розглядалися не в одному відділі, вони пройшли низку відділів – це перше, і друге – це питання узгоджене з одним із заступників прокурора республіки. За таких обставин, думаю, що підстави, які покладені в основу постанови про відмову у порушенні кримінальної справи, ґрунтуються на законі”, - повідомив представник кримської прокуратури Анатолій Титарчук.

Нагадаю, що 15 жовтня Леонід Грач направив депутатське звернення Генеральному прокурору і голові Служби безпеки України з проханням провести розслідування і дати правову оцінку діяльності філії “Арраїд” у Симферополі та низки інших ісламських організацій. У зверненні, зокрема, стверджується, що Кримський центр молодіжної ісламської організації “Арраїд” фінансується “Аль Каїдою” через Кувейт.

Голова Симферопольської філії Асоціації “Арраїд” доктор Ісмаїл Каді в інтерв’ю радіо “Свобода” категорично спростував заяву Леоніда Грача, назвавши її нісенітницею. За його словами, „Арраїд” – організація, яка намагається бути мостом між Україною і мусульманським та арабським світом. Минулого тижня у Симферополі на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю керівники кримського главку СБУ теж спростували твердження Леоніда Грача про ісламські терористичні організації в Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG