Доступність посилання

ТОП новини

Українські депутати хочуть їхати з інспекцією в Ірак, а більшість готує солдатів до Ліберії.


Мар’яна Драч Українські депутати хочуть їхати з інспекцією в Ірак, а більшість готує солдатів до Ліберії.

Прага-Київ, 19 листопада 2003 року.

Мар‘яна Драч

"Україна за історію своєї миротворчої діяльності ніколи не зазнавала стількох небойових втрат, як нині в Іраку." Так заявив колишній міністр оборони, а нині народний депутат Олександр Кузьмук, коментуючи журналістам самогубство українського офіцера в Іраку. За словами Кузьмука, в українському миротворчому підрозділі відбувається "щось ненормальне." У розмові з радіо "Свобода" колишній міністр оборони висловив впевненість, що громадськість скоро дізнається про причини смерті Олексія Бондаренка.

Олександр Кузьмук

"Там є і командування бригади, і представники Генеральної прокуратури. Я переконаний, що це робить і Міністерство оборони, тому що треба їх шукати в тому числі і в Києві ті причини."

Мар‘яна Драч

Перекладач з арабської Олексій Бондаренко наклав на себе руки в Іраку 18 листопада. Йому було 33. За даними Міністерства оборони, Бондаренко залишив записку, у якій просив нікого не звинувачувати в його смерті. Це третій український миротворець, який загинув в Іраку. 11 листопада смертельно поранив себе кулеметник Сергій Суслов. 30 вересня внаслідок дорожньо-транспортної пригоди загинув старший сержант Юрій Койдан.

Тим часом у Верховній Раді знову поновилися розмови про виведення українських солдатів з Іраку. З такими закликами раніше виступили комуністи та представники блоку Юлії Тимошенко. Представники більшості – проти. Про це сказав радіо "Свобода" Борис Андресюк з соціал-демократичної партії (об‘єднаної,) який у середу головував на засіданні парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони.

Борис Андресюк

"Ми не бачимо трагедії. Ми не бачимо поки що доцільності стосовно відкликання. Але все ж таки ми вирішили звернутися і до керівництва Міністерства оборони, і до керівництва Міністерства закордонних справ, щоб надали можливість групі депутатів, в першу чергу нашого комітету, все ж таки поїхати і на власні очі подивитися умови перебування наших військових, умови несення служби, виконання ними своїх миротворчих функцій, з тим, щоб доповісти принаймні парламенту стосовно цього, оскільки існують різні думки стосовно загибелі наших миротворців. Але сьогодні ми проводили засідання комітету і представники Міністерства оборони запевнили нас і надали інформацію, що загибель цих трьох наших миротворців, не пов‘язана з військовою діяльністю, а на побутовому, соціальному ґрунті, в тому числі і останнє самогубство капітана."

Мар‘яна Драч

Водночас у середу парламентський комітет з питань національної безпеки та оборони підтримав відрядження українських солдатів до ще однієї гарячої точки – Ліберїі. П’ять депутатів, серед яких Андресюк та Кузьмук, проголосували за, четверо проти.

Борис Андресюк

Проти голосували комуніст Сімонов, соціалісти Зубов і Бульба. І голосував проти пан Манчуленко, представник "Нашої України."

Мар‘яна Драч Остаточне слово тепер за Верховною Радою, яка вирішуватиме, чи відряджати українських миротворців до Ліберії наступного тижня. Йдеться про вертолітний загін чисельністю до 370 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG