Доступність посилання

ТОП новини

Найбільші фракції литовського Сейму збираються до імпічмента президента Паксаса, тим часом його прибічники нинішні події в Литві називають повзучим переворотом.


Альгімантас Літвінас Найбільші фракції литовського Сейму збираються до імпічмента президента Паксаса, тим часом його прибічники нинішні події в Литві називають повзучим переворотом.

Вільнюс, 20 листопада 2003 – Сьогодні тимчасова комісія литовського парламенту з розслідування можливих загроз для національної безпеки, робота якої вже другий тиждень частково транслюється в прямому ефірі національного телебачення і радіо, продовжила допит декотрих колишніх радників президента Паксаса.

Колишній радник з питань національної безпеки Ремігіюс Ачас фактично признався, що він напередодні другого туру президентських виборів сприяв публікації тенденційного матеріалу – статті про ніби то поганий стан у банку “Vilniaus” (банку зі скандинавським капіталом). Після публікації могла виникнути криза фінансової системи Литви, визнав Ачас.

Про майбутнью публікацію знав також тоді кандидат в президенти Роландас Паксас. Причому стаття виходила в часописі “Vakaro zinios” (“Вечірні новини”) накладом у 50 тисяч примірників, а виборчий штаб Паксаса закупив і безкоштовно для населення розповсюдив ще 300 тисяч екземплярів з фальшивою статтею про найбільший банк Литви. Цього тижня виявилося, що виборчий штаб Паксаса у фінансовому звіті після виборів значно зменшив витрати на рекламу. Також виявилося, що фінансова підтримка з боку найбільшого спонсора – заводу з ремонту гелікоптерів “Авіа-Балтіка”, яким керує підприємець Юрій Борисов, справді була в три рази більшою і складала близько 1 млн. доларів США.

Раніше цього року міністр закордонних справ Литви Антанас Вальоніс кілька разів попереджав президента Паксаса, що посли декотрих західних країн висловлюють занепокоєння контактами оточення президента Паксаса з представниками злочинного світу Литви і Росії, проте президент тією інформацією нехтував.

Парламентська комісія з розслідування можливих загроз для національної безпеки збирається оприлюднити висновок наступного тижня. Найбільші фракції Сейму Литви вже починають обговорювати технічні деталі процесу імпічмента президентові Паксасу. Тим часом прибічники президента нинішні події в Литві називають повзучим переворотом.

Мер Вільнюса Артурас Зуокас уже навіть назвав двох найреальніших претендентів на посаду нового президента. За його словами, це будуть голова Сейму і партії Новий Союз (Соціал-ліберали) Артурас Паулаускас та прем’єр-міністр, керівник партії соціал-демократів Альгірдас Бразаускас, колишній лідер комуністичної Литви і перший президент незалежної Литви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG