Доступність посилання

ТОП новини

Роландас Паксас у Варшаві.


Володимир Павлів Роландас Паксас у Варшаві.

Варшава, 20 листопада 2003 - У четвер у Варшаві відбулася зустріч президентів Польщі та Литви – Александра Кваснєвського та Роланда Паксаса. Литовський президент завітав буквально на кілька годин до польської столиці, повертаючись зі своєї подорожі до Іраку. Згідно з повідомленнями прес-служби польського президента розмова обох голів держав стосувалася співпраці литовських та польських військових у межах польського стабілізаційного сектору в Іраку. Не обійшли президенти також політичного скандалу, котрий вже кілька днів розвивається у Вільності і головним героєм якого є Роландас Паксас.

Візит Роландаса Паксаса в момент, коли він є героєм політичного скандалу у себе на батьківщині, у Варшаві не всі прийняли доброзичливо. Колишній посол Польщі, а тепер один із радників польського президента Станіслав Цьосек сказав у четвер вранці у програмі радіо Ер-Ем-Еф, що зустріч Александра Кваснєвського з Роландом Паксасом, не є найкращою ідеєю. Однак, на його думку, Александр Кваснєвський повівся натурально. Журналісти радіо пояснили, що ця натуральність, насправді означає, що польський президент не мав іншого виходу, оскільки цю зустріч запропонував Роландас Паксас кілька днів тому, потелефонувавши до польського президента, щоб привітати його з днем народження.

Офіційно ж Канцелярія польського президента пояснювала необхідність цієї зустрічі так: “Ми хотіли б знати про ситуацію, яка склалася в Литві, не лише з газетних повідомлень”.

Вже після зустрічі обох президентів, Александр Кваснєвський сказав журналістам, що він отримав від свого литовського колеги запевнення, що Литва зуміє зберегти стабільність і рішуче прямуватиме до реалізації своїх головних завдань, тобто вступу до НАТО та Європейського Союзу. А щодо політичного скандалу, то його буде вирішено згідно з демократичними процедурами.

Сам же Роландас Паксас заявив журналістам, що він не порушив ані своєї президентської присяги, ані литовської конституції. На запитання ж, як він потрапив у центр такого скандалу, Роландас Паксас відповів коротко: “Можливо для декого президентом Литви стала не та людина”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG