Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент підтримує прагнення України стати членом ЄС.


Славко Волинський Європарламент підтримує прагнення України стати членом ЄС.

Страсбург, 21 листопада 2003 року.

Славко Волинський

Європейський Парламент вважає, що Україною зможе приєднатися до ЄС, якщо продовжить реформи. Про це йдеться в резолюції Європарламенту під назвою: “Ширша Європа - Сусідство: нові рамки відносин зі східними та південними сусідами”. Водночас європейські депутати поперджають, що участь України в Єдиному Економічному Просторі може в майбутньому стати перешкодою її співробітництву з ЄС. Тільки цілком демократична і незалежна Україна, яка досягла розвитку відкритого суспільства, співставного з новими державами-членами ЄС, може зробити остаточний вибір своєї орієнтації, мовиться у документі. Мій співрозмовник, пеший секретар місії України при ЄС Андрій Олексієнко, який відповідає за відносини з Европейським парламентом, не приховував свого задоволення від ухваленої у Старсбурзі резолюції про нові рамки стосунків з країнами-сусідами розширеного Євросоюзу, зокрема тими параграфами, де йдеться про Україну. Він вважає, що ця резолюція дає Україні нову точку опори в діалозі з іншими устапновами ЄС, а саме такими «міцними горішками», як Європейська комісія і Рада міністрів Євросоюзу. Тепер уже на папері, тобто в резолюції Європарламенту, говориться , що Україна має всі права і підстави ставити питання про набуття членства в ЄС.

Андрій Олексієнко

Депутати Європейського парламенту визнали у своїй Резолюції, що Україні, з огляду на її розміри, географічне розташування, глибокі історичні, культурні, економічні та інші зв’язки з Центральною і Західною Європою, з Росією, а також з урахуванням її потенціалу стати ще більш цінним партнером для ЄС, повинна бути надана особливо важлива роль у контексті нової політики сусідства ЄС та набуття членства в Європейському Союзі. Але це за умови, якщо Україна виконає ті політико-економічні вимоги, що ставляться до будь-якої країни – члена Євросоюзу.

Славко Волинський

Крім цього Резолюція Європейського парламенту містить конкретні рекомендації для Єврокомісії і Ради міністрів ЄС, а саме: поширити на Україну діяльність Європейського інвестиційного банку,(чого раніше у відносинах між Україною і ЄС не було), надати підтримку при вступі України до Світової організації торгівлі. Депутати також звертають увагу Європейської комісії на ситуації у сфері охорони здоров’я та навколишнього середовища в регіонах України, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, Європарламент закликає Єврокомісію опрацювати нові програми допомоги у ліквідації наслідків чорнобильського лиха.

У зв’язку з цим керівництво Української місії при ЄС сподівається, що під час наступного саміту Україна–ЄС Україні все ж таки вдасться підписати з Євросоюзом Договір про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG