Доступність посилання

ТОП новини

Лев Міримський відмовився від кримського депутатського мандату.


Володимир Притула Лев Міримський відмовився від кримського депутатського мандату.

Симферополь, 21 листопада 2003 - В Криму відомий місцевий політик і впливовий підприємець Лев Міримський відмовився від кримського мандату. Водночас, Центрвиборчком автономії призначив нові вибори депутата Верховної Ради Криму в Симферопольському окрузі №25. Місцеві спостерігачі прогнозують локальне загострення політичної боротьби в регіоні.

Виборча комісія АРК на своєму позачерговому засіданні ухвалила рішення призначити на 22 лютого наступного року довибори до Верховної Ради Криму в окрузі №25. Як повідомив заступник голови кримського Центрвиборчкому Олексій Кондратенко, призначення дати виборів стало можливим після того , як обраний минулої осені, але не затверджений ЦВК депутат Міримський подав заяву до виборчої комісії, місцевого та Апеляційного судів, у якій він написав: „Не бажаю більше брати участі у політичному вертепі, влаштованому нинішнім керівництвом Криму довкола виборів у 25-му виборчому окрузі. Я хочу, щоб мешканці цього округу мали нарешті в парламенті автономії свого представника, який відстоював би їхні інтереси”.

Виборчий округ №25 розташований у центрі Симферополя і завжди вважався „червоним”. У березні 2002 року тут виграв лідер місцевих комуністів Леонід Грач. Правда, його перемога виявилась юридично не зовсім чистою, тож, щоб не спокушати долю та опонентів, а також, зважаючи на політичний розклад у новому парламенті Криму, екс-спікер відмовився від кримського депутатського мандату і подався до Києва, вибравши мандат народного депутата України. А на звільнений округ поклав око колега Леоніда Грача по українському парламенту, відомий місцевий політик і впливовий підприємець Лев Міримський, який на довиборах у вересні 2002 року легко і впевнено переміг усіх своїх супротивників, у тому числі соратника Грача, головного редактора найтиражнішої в регіоні газети „Кримская правда” Михайла Бахарєва і провладного кандидата, родича нинішнього віце-прем’єра українського уряду Миколи Азарова Володимира Бєляєва. Але пан Міримський кримським депутатом так і не став. Спершу Центрвиборчком автономії, а потім і Верховна Рада АРК відмовили йому у видачі мандату, наполягаючи, щоб той спершу склав повноваження народного депутата України. Лев Міримський подав до суду і цей процес затягнувся на цілий рік.

Загалом місцеві спостерігачі відзначають, що на перший погляд ціна пересічного депутатського мандата кримського парламенту не дуже висока. Зараз у Верховній Раді автономії склалася конституційна проурядова парламентська більшість, тож новому депутату змінити політичний розклад у представницькому органі Криму буде важко. Але більшість спостерігачів сходяться на думці, що саме Леву Міримському це було б під силу. І саме тому визнання його кримського мандата і викликало серйозний спротив з боку владного тандему Борис Дейч – Сергій Куницин. Очікувалося, що прихід пана Міримського до кримського парлементу призведе до виникнення нової потужної фракції, яка перебуватиме в опозиції до уряду Куницина і розколе не дуже стійку проурядову більшість. Втім, цього не сталося, і в жовтні Лев Міриський офіційно заявив, що відмовляється від кримського депутатського мандата і відкликає позовні заяви із усіх судів, де вони розглядалися.

Втім, як вважають оглядачі, це не означає, що пан Міримський остаточно відмовився від своїх планів. Відомий кримський журналіст та аналітик Микола Семена каже, що ці довибори стануть своєрідним випробувальним майданчиком перед президентськими і парламентськими виборами, де відпрацьовуватимуться певні виборчі технології. Тим часом про наміри балотуватися до кримського парламенту начальника Головного Управління МВС України в Криму Миколи Паламарчука повідомили кілька впливових місцевих видань. Правда, у главку відмовляються це підтвердити. Але, як би там не було, фактично, виборча кампанія в одному з кримських округів де-факто уже стартувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG