Доступність посилання

ТОП новини

Американці на Борщагівському хімфармзаводі: обдурені інвестори чи пройдиcвісти? Заява американського сенатора.


Мар’яна Драч Американці на Борщагівському хімфармзаводі: обдурені інвестори чи пройдиcвісти? Заява американського сенатора.

Прага, 24 листопада 2003 року – Американський сенатор Бен Найтгорс Кемпелл виступив з різкою критикою української влади через серйозні проблеми, які, на його думку, мають американські інвестори в Україні. Про це мовиться у заяві, яку було зареєстровано в Сенаті 20-го листопада. Проте на берегах Дніпра кажуть, що бізнесмени, на захист яких виступив сенатор, насправді є пройдисвітами.

Хоча чільні українські урядовці на чолі з президентом говорять правильні слова про європейський вибір і реформи, є серйозні підстави сумніватися у щирості бажання керманичів України робити конкретні кроки у цьому напрямку. Так уважає сенатор республіканець зі штату Колорадо Бен Найтгорс Кемпбелл, який є співголовою Комісії з безпеки та співпраці у Європі. Сенатор зауважує, що тут показовою є боротьба з корупцією та злочинністю. Саме через корумпованість українських судів та урядовців на серйозні проблеми в Україні наражаються американські бізнесмени, переконаний сенатор. Як приклад він описує конфлікт довкола фармацевтичного підприємства. У заяві Бен Найтгорс Кепмбелл не уточнює його назви, але можна здогадатися, що йдеться про Борщагівський хімфармзавод. Американський законодавець зауважує, що "особи з добрими зв‘язками" прибрали до рук активи цього підприємства з американським капіталом. Коли через шість років після цієї, як вважає сенатор, "крадіжки," українські суди врешті відкинули позови проти американців через те, що вони ґрунтуються на "сфальсифікованих документах," у справу втрутилося керівництво української держави. Бен Найтгорс Кемпбелл каже, що є дані, які свідчать про те, що через кілька тижнів після цих судових рішень президент Кучма зібрав посадовців, включно з кількома чільними суддями та правоохоронцями, і дав їм чіткий сигнал: не віддавати завод американцям. Невдовзі після цієї наради суди змінили своє попереднє рішення. Сенатор вважає, що крапка у цій справі ще не поставлена, і закликає знову зайнятися нею Державний департамент США. Йдеться про інтереси компанії "R&J Trading International" та її керівників Ямпеля і Фурмана, колишніх вихідців з України. Їхні опоненти стверджують, що бізнесмени не внесли обумовленого паю в статутний фонд борщагівського підприємства, хоча потім вимагали дивіденди. Цієї справою займалася і спеціальна комісія Верховної Ради. Її тодішній голова Євген Жовтяк з фракції "Наша Україна" каже радіо "Свобода," що збитки було завдано не Америці, а Україні: "Це спроба тиснути на Україну і тиснути на українські суди. В Україні справді дуже розвинута корупція і саме всі українські корупціонери дуже активно працювали на вирішення питання поза судом, на користь двох американських пройдисвітів.

Ми дуже ретельно дослідили обставини справи і в тому числі з допитами оцих так званих інвесторів. І в процесі дослідження з‘ясувалося, що жодної інвестиції не було. Тобто, були завдані збитки українській державі перш за все. І заява конгресмена є брехнею і в тій частині, що буцімто Кучма стояв на захисті українського фармацевтичного заводу. Насправді він постійно давав вказівку працівникам правоохоронних органів здійснювати заборенене законом втручання у діяльність заводу."


Євген Жовтяк називає неприпустимим втручанням у внутрішні справи України і заяву свого колеги з Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG