Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Події у Грузії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Події у Грузії.

Прага, 24 листопада 2003 – У центрі уваги понеділкової західної преси відставка президента Грузії Шеварднадзе, яка стала наслідком тиску з боку опозиції і масових протестів у столиці Грузії. Європейський союз і Сполучені Штати висловили підтримку новій владі, а також сподівання, що вона докладе зусиль до збереження демократії в країні.

Лондонська газета «Таймс» підкреслює, що відставка Шеварднадзе стала неминучою. Невдоволення грузинського населення у зв’язку з хабарництвом на найвищому офіційному рівні, з низькими зарплатами і пенсіями зростало протягом тривалого часу. Фальшування результатів недавніх парламентських виборів викликало відкритий, хаотичний бунт з боку населення й опозиції.

Попри той факт, що опозиція оголосила президентські й парламентські вибори на січень наступного року, майбутнє демократії у Грузії, як вважає британська газета, залишається неясним. Швидко і рішуче проведені вибори, можуть забезпечити лідерові опозиції Саакашвілі перемогу. Зрештою, хто виграє, пише на закінчення газета «Таймс», не має значення. Важливішим є дальше мирне, із дотриманням законів передання влади .

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» перестерігає, що падіння керівництва Шеварднадзе може стати початком серйозніших проблем у Грузії. Опозиція Саакашвілі мала рацію, піднявши протести проти підробки результатів парламентських виборів, однак, все те, що сталося протягом останнього уікенду, на думку газети, схоже скоріше на переворот проти президента із міцними демократичними принципами, особливо в порівнянні із сусідніми керівниками в цьому регіоні. Тепер опозиція перебрала владу без законних підстав, на відміну від попередньої влади. За цих умов, на думку газети, громадянський конфлікт стає реальною небезпекою. При цьому газета наводить нинішнє політичне тло у Грузії. Це політичні фракції, організована злочинність і політичні діячі із екстремістськими замашками. Така небезпечна суміш, веде далі «Уолл стріт джорнел», може створити сприятливий ґрунт для російських маніпуляцій. Розвал країни сприяв би відновленню впливів і влади Росії. Газета наголошує на стратегічній важливості Грузії, яка лежить на шляху нафтового маршруту із Каспійського нафтового басейну. Тому Сполучені Штати і Захід загалом, на думку газети, мали б бути особливо зацікавленими у збереженні спокою і демократії у цій, за словами газети, «чудовій і хаотичній країні». При цьому газета наводить небезпеку, яка спіткала сусідній Азербайджан, де родинній династії вдалося сконсолідувати і залишити у своїх руках владу в республіці. Грузія, підкреслює «Уолл стріт джорнел» потребує лібералізації її політики, і Захід повинен допомогти їй у цьому. Стабільність без справжньої демократії, закінчує газета, це просто ілюзія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG