Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. У регіонах України завершилися форуми демократичних сил з участю керівника політичного блоку “НУ” В.Ющенка. 2. Світ вшановує пам’ять мільйонів українців, які загинули впродовж штучного голодомору 1932-1933 років. 70 років тому, восени 1933 року, сталінський режим остаточно поклав на лопатки напівживу Україну. 3. Економіка областей через призму сприймання звичайних громадян: погляд з Донеччини і Черкащини.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. У регіонах України завершилися форуми демократичних сил з участю керівника політичного блоку “НУ” В.Ющенка. 2. Світ вшановує пам’ять мільйонів українців, які загинули впродовж штучного голодомору 1932-1933 років. 70 років тому, восени 1933 року, сталінський режим остаточно поклав на лопатки напівживу Україну. 3. Економіка областей через призму сприймання звичайних громадян: погляд з Донеччини і Черкащини.

Київ, 22 листопада 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”! в ефірі радіожурнал “Тиждень регіонів”, огляд найважливіших подій життя областей України, події, факти, коментарі відомих громадських і політичних діячів, розповіді про те, що бачить довкола звичайний українець.

З київської студії вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Артем Мостовий.

Серед інших подій тижня ми згадаємо про такі:

- У регіонах України завершилися форуми демократичних сил з участю керівника політичного блоку “НУ” В.Ющенка.

- Світ вшановує пам’ять мільйонів українців, які загинули впродовж штучного голодомору 1932-1933 років. 70 років тому, восени 1933 року, сталінський режим остаточно поклав на лопатки напівживу Україну.

- Економіка областей через призму сприймання звичайних громадян: погляд з Донеччини і Черкащини.

Минулої суботи і неділі керівники політичного блоку “НУ” на чолі з В.Ющенком побували у двох регіонах України: на Волині і в КА. Ці та інші поїздки В.Ющенка, довкола яких впродовж останніх місяців у регіонах вирують гарячі суперечки і дискусії, виявилися для влади справжнім екзаменом на політичну врівноваженість і адекватність сприйняття того, що відбувається в Україні.

У Луцьку В.Ющенка вітали тисячі людей. Це була реакція виборців, які активно проголосували за відомого політика на минулих парламентських виборах, і який зник з телевізійних екранів.

З одного боку, телевізійні канали України нібито незалежні і мають бути об’єктивними, а з другого боку, у підходах у висвітлення політичного життя їх часом важко відрізнити від першого каналу, котрий опозиція і центристські сили звинувачують у політичному дальтонізмі, який вироджується у звичайнісіньку вульгарну цензуру.

Слово - нашому волинському кореспонденту Андрію Криштальському.

Андрій Криштальський

Після гучних подій у Донецьку, Сумах та Львові очікували провокацій і лучани. Тим більше, що організаторам візиту В.Ющенка на Волинь ніяк не вдавалося домовитися про приміщення для форуму блоку “НУ”. Коли ж його погодилися надати керівники Волинського державного університету, вирішено було провести зустріч на Театральному майдані Луцька, оскільки таку кількість людей неможливо вмістити не в один із залів.

Візит лідера блоку “НУ” супроводжувався присутністю тисяч волинян. Із протестом виступили тільки кілька десятків членів СДПУ(О), які тримали в руках плакати з критикою на адресу В.Ющенка. Зате по дорозі до Луцька гість зустрівся із несподіванками.

Віктор Ющенко

Головна тема – це організація нормального діалогу. І те, що влада противиться якраз цьому, коли ти в’їжджаєш, наприклад, на Волинь, мені на дорогу кидають такі шпички... Я сьогодні став біля переїзду, зібрав їх з півдесятка. А по дорозі їдеш – стоять “Волги”, стоять “Запорожці”, стоять “Москвичі” – шини знімають. Скажіть, будь ласка, це – інструмент діалогу?

Ви ж не подумайте, що це кидали комуністи, ви ж не подумайте, що це кидали “Регіони”, чи це кидала влада, тому що влада боїться одного: якщо в нас відбудеться діалог, якщо в нас відбудеться порозуміння (як діяти, і що заважає, щоб ця країна нормально жила) – це анафем нинішній владі буде.

Андрій Криштальський

Лідер блоку “НУ” виступив не лише із критикою нинішньої влади на багатолюдному форумі в Луцьку, але й зустрівся з керівниками сільськогосподарських підприємств області, де запропонував учасникам своє бачення нинішніх проблем у цій галузі.

Володимир Ляшко

У неділю В.Ющенко побував у Симферополі. Репортаж Володимира Притули.

Володимир Притула

У Симферопольському аеропорту для Віктора Ющенка і ще трьох десятків його колег із фракції “Наша Україна” лунала кримськотатарська пісня “Гюзель Хором”. Приліт його літака затримали на півтори години, мовляв, через перевантаження аеропорту, хоча зранку Симферополь прийняв і відправив лише по одному рейсу.

Скандування

Ющенко! Ющенко! Ющенко!

Володимир Притула

В аеропорту “нашоукраїнців” зустрічали близько півтисячі прихильників Віктора Ющенка, які своїм скандуванням заглушили крики і свист півтори сотні його опонентів, організованих об’єднаними есдеками. Але на виїзді з аеропорту трасу перекрили близько 200 проросійських козаків. Віктор Ющенко спершу поспілкувався з опонентами, а потім його прихильники і правоохоронці їх відтіснили.

Напередодні форуму кримський Реском СДПУ(О), а потім і постійний представник Президента України в Криму Олександр Діденко виступили із заявами із засудженням проведення в Симферополі форуму демократичних сил, застерігши проти загострення в регіоні міжетнічної обстановки, що, начебто, може спровокувати приїзд сюди Віктора Ющенка.

За неофіційними даними, кримський прем’єр Сергій Куницин у п’ятницю був викликаний до Адміністрації Президента України, де отримав добрячого “наганяя” із вказівкою перешкодити проведення форуму.

Водночас ті ж джерела стверджують, що до Криму прибув куратор автономії в президентській адміністрації пан Малюта. Чим він тут займався, невідомо. Але у неділю зранку на центральному майдані Симферополя був скликаний мітинг на підтримку конституційної реформи. Сюди звозили людей з регіонів, переважно, бюджетників. Його вів відомий місцевий шоумен і ді-джей Борис Левін.

На мітингу виступили кримський прем’єр Сергій Куницин, віце-прем’єр Анатолій Корнійчук, віце-спікер Василь Кисельов і представник Президента Олександр Діденко. Кількох депутатів від “Нашої України” на трибуну мітингу не допустили і виступити не дали. Проте жодного слова проти Віктора Ющенка і проти форуму “Нашої України” там теж не прозвучало.

Біля Палацу культури профспілок Віктора Ющенка чекало кілька тисяч прихильників і лише близько сотні опонентів, тож його виступ з балкону палацу натовп зустрів оплесками і скандуванням.

Віктор Ющенко

Якщо кримська еліта, кримська громада прийде до порозуміння, почне слухати один одного, то ми побачимо, що суспільство житиме у злагоді і гармонії, ми побачимо владу, яка буде спроможна вирішити усе - і ті проблеми, які 12 років не вирішувалися.

Головна мета сьогоднішнього форуму – запросити до круглого столу різні політичні сили, що представлені в Криму. Незалежно від мови, від вашої національності давайте сядемо за стіл і давайте будемо говорити про ключову проблему: що сьогодні відбувається в Україні, чим вона хворіє, і як її лікувати?

Шановні друзі! У вас болить серце за свою країну, ви прийшли сюди не тому, що вас влада привезла на автобусі і заплатили 20 гривень. А тому, що у вас болить серце за те, якою буде Україна. І я переконаний, якщо ви тут – моє серце, душа спокійна: Україна буде демократичною, вільною і стабільною!

Володимир Притула

Сам форум пройшов досить спокійно і конструктивно, зал засідань на 750 місць був переповнений, люди стояли у проходах, коридорах і вестибулі. А тема єднання справді на форумі була провідною. Про це Віктор Ющенко говорив і на форумі, і на прес-конференції.

Віктор Ющенко

Чому була доля українця бути розшматованим? Відповідь тільки одна. Як тільки-но буде консолідований українець, незалежно від того, хто він за походженням, якою мовою він говорить, в яку церкву він ходить, він забажає мати чесну, демократичну, публічну владу. Владу, якій не буде дозволено красти. Коли, знаєте, за 2-3 роки, будучи держслужбовцем, людина потрапляє у десятку найбільших багатіїв Європи, і його капітали оцінюються 2-4 річними фондами пенсійного бюджету, то я переконаний, що тема консолідації сьогодні стає ключовою.

Чого боїться влада? Влада боїться того, що українська громада, незалежно від географії, незалежно від мови, знайде в собі сили не повторити помилок 94-го, 99-го років. Коли вона повірила байкам і через те обрала ту владу, яка привела сьогодні до того, що ми живемо в Україні, де процвітає корупція влади і злочинність, де професія журналіста стає небезпечною, де не існує верховенства своїх прав і верховенства закону, а фаворит від влади каже, що “сегодня власть сильна, как никогда”.

Я думаю, що в 37-му році не було такої сили беззаконня, яка є сьогодні.

Володимир Притула

А головним результатом роботи кримського форуму стала пропозиція “Нашої України” про створення в регіоні Громадсько-політичної ради для координації дій демократичних та опозиційних сил Криму.

Водночас Віктор Ющенко заявив, що передвиборну президентську кампанію потрібно починати з розробки програми і системи узгоджених дій, і тільки після цього може бути висунений єдиний кандидат від опозиції. Він вважає, що діалог між політичними силами буде надзвичайно складним, оскільки може перейти в площину людського его, а не державних інтересів. На його думку, якщо опозиція не знайде взаєморозуміння, то програє на майбутніх президентських виборах.

Коментуючи тему політреформи, Ющенко зазначив, що застеріг Петра Симоненка від участі у ній. Цитую: "Я сказав: “Петро Миколайович, Ви сіли грати в карти з політичними шулерами”.

На думку В.Ющенка, у подій в Донецьку, Львові і Сумах, де чинилися спроби перешкодити проведенню форумів, а також з’їзду “Нашої України”, один і той же автор. Сьогоднішня зустріч в аеропорту з лозунгами, спрямованими проти нього, В.Ющенко вважає, також організована з Києва.

Водночас він сказав, що місцева влада не брала участі в провокаціях, і подякував представникам місцевих політичних сил, починаючи з “Русского блоку” і закінчуючи тими силами, які входять до пропрезидентської більшості. "Ситуація у Криму набагато коректніша і гармонічніша, ніж це уявляється у Києві", - зазначив лідер "Нашої України".

Втім опоненти Ющенка нагадали, хто в Криму справжній господар, наостанок зірвавши лідеру “Нашої України” прямий ефір на кримському державному телебаченні. Як тільки він зайшов до приміщення Держтелерадіокомпанії “Крим”, був знеструмлений весь квартал, де та розташована. Таке знеструмлення сталося вперше за останні 10 років.

Володимир Ляшко

Цими днями Україна і світ вшановують пам’ять жертв голодомору в Україні, влаштованого сталінською владою в 1932-1933 роках. Такого знущання над цілим народом, нацією світова історія ще не знала. За деякими підрахунками тоді загинуло понад 7 мільйонів українців.

Кремлівський диктатор винайшов найдешевший спосіб винищення непокірного народу, який не хотів йти в колгоспи і комусь задурно віддавати плоди своєї праці.

25 країн-членів ООН підготували спільну заяву, в якій штучний голод 30-х років в Україні називають результатом політики тоталітарного режиму. Такий висновок теж робиться вперше за часів створення ООН. Про українську трагедію на повен голос заговорили після розвалу СРСР і здобуття Україною незалежності.

Однак стало відомо, що резолюція ООН з цього питання так і не була прийнята. Проти терміну “геноцид” у Декларації виступили три постійні члени Ради Безпеки ООН і передовсім Росія.

У заяві УРП “Собор” зазначається з цього приводу, що “така позиція Росії успадкована з радянського минулого і пояснюється небажанням Кремля визнати моральну відповідальність за голодомор в Україні”.

Зі Львова – Галина Терещук.

Галина Терещук

У 1932 –1933 роках митрополит Андрей Шептицький як тільки-но дізнався про страхіття, що діялись на Сході України, і про те, що вмирають мільйони людей від голоду, одразу ж організував допомогу для голодуючих Великої України. Втім, усі харчі прикордонники завертали назад до Львова. Мовляв, “нікаково голода в Українє нєт.”

У 1933-му в усіх повітах Західної України виникли комітети допомоги голодуючим, відбувались акції протесту.

21 жовтня 1933 року 18-річний студент Львівського університету Микола Лелик застрелив начальника секретаріату радянського консульства у Львові товариша Маїлова. Засуджений на довічне ув’язнення, Микола Лелик хотів привернути увагу світу до того, що діялось в Україні.

Уже значно пізніше, після Другої Світової війни, очевидці голодомору, які вивчились в інститутах чи технікумах, скеровувались за направленням на роботу в Галичину у невеличкі містечка, при цьому, їх залякували бандерівцями.

Звісно, що люди приїхали перелякані, боялись спілкуватися з місцевим населенням, яке називало їх москалями. Сусіди й не здогадувались, що поруч з ними мешкає так звана “східнячка”, “правдива українка”, котра пережила страшний голодомор і втратила всю свою родину.

А ще дивувались, коли бачили, як ті дивні східняки визбирують у полі уже зібрану галичанами бульбу, випорпують маленькі картоплини. І не тому, що не мали своєї бульби, просто ті, хто пережив голод, не могли змиритися, що у полі щось пропаде. Крихти хліба зі столу вони визбирують усі до єдиної. І не тому, що голодні чи не має куска булки, а просто знають ціну хліба.

Усе це мені зі сльозами розповідала Мотря Іванів з Черкащини, котра зараз мешкає у Миколаєві, неподалік Львова.

Мотря Іванів

Коли скидали в яму людей, то під них потрапив маленький син однієї жінки. Їй дуже боліло, що дитина під таким тягарем, вона влізла в ту яму і давай шукати сина, щоб витягти наверх, то люди ще стогнали.

Галина Терещук

А хто з Вашої сім’ї вижив?

Мотря Іванів

Бабця вижила, татів брат вижив, мама і нас двоє: я і брат.

Галина Терещук

У ці дні з нагоди вшанування 70-х роковин голодомору у львівських помешканнях запалюють свічки у пам’ять невинних жертв голодомору, а у церквах відправляють панахиди.

Натомість на рівні обласної влади люди, котрі пережили голодомор, іще можуть розповісти про ті страшні часи, вшановані не будуть ні якимись подарунками, ні грішми.

Врешті, як зазначає історик В.Сергійчук, українська влада загалом залишається байдужою до вивчення тематики голодомору: жоден українець не ввійшов в Міжнародну комісію юристів, яка встановила, що голодомор 1932-1933 років – це геноцид проти українського народу.

Володимир Ляшко

Минулого тижня кримський парламент відмовився розглядати на своїй сесії питання щодо ратифікації Україною угоди про формування ЄЕП між 4-ма колишніми радянськими республіками: Україною, Росією, Білоруссю та Казахстаном. Група кримських депутатів від “Русского блоку” вимагає, щоб ВР Криму ухвалила відповідне звернення до парламентів цих 4-х країн. Про що ж йдеться? Повідомляє Володимир Притула.

Володимир Притула

На заклик проросійських організацій перед сесією прийти до Верховної Ради Криму і висловити своє ставлення до ЄЕПу відгукнулися лише кілька десятків симферопольців, та й ті розійшлися ще до початку пленарного засідання.

Тим не менш, один з лідерів “Русского блоку”, депутат кримського парламенту Сергій Церков запропонував колегам розглянути та ухвалити звернення до парламентів України, Росії, Білорусі і Казахстану і закликати, зокрема, народних депутатів України ратифікувати Угоду про формування Єдиного Економічного Простору.

Сергій Церков

Це рішення, як ви розумієте, для України є історичним, як і для Росії, Білорусі і Казахстану. Чим швидше буде ратифікована ця угода, тим простіше і легше нам житиметься у багатьох сферах і, зокрема, в економічній та соціальній, у першу чергу. І тому прошу вас підтримати.

Володимир Притула

Але колеги пана Цекова не підтримали. Більше того, проти пропозиції одного з лідерів “Русского блоку” виступили керівники інших проросійських організацій. Каже голова Конгресу руських громад Криму Сергій Шувайников.

Сергій Шувайников

Оскільки я знаю, що за цим зверненням стоять сили, які називають себе проросійськими, то вони мають розуміти, що не Верховна Рада Криму ратифікує цю угоду, а парламент України. Це перше. І друге: якщо ви справді відстоюєте інтереси Росії, то мусите знати, що за цією угодою виграє насамперед держава Україна, яка наповнить Росію своїми другосортними товарами, котрі ніде не може продати, тож вони будуть тільки в Росії.

Володимир Притула

Один з керівників відомої проросійською орієнтацією партії „Союз”, депутат Володимир Кличников має свої аргументи.

Володимир Кличников

Питання, яке зачепив колега Цеков, як то кажуть, має місце бути. Але я вважаю, що його постановка передчасна. Справа в тому, що зараз працює група Високого рівня, яка до 1-го грудня зобов’язалася подати до парламентів 4-х країн узгоджений текст угоди для ратифікації. А на сьогодні поки що немає підстав для звернення до Верховної Ради України.

Володимир Притула

За його пропозицію перенести розгляд цього питання на більш пізні терміни проголосували 74 депутати з 99 за списком. Водночас, у розмові з кореспондентом радіо “Свобода” джерело в керівництві Верховної Ради Криму висловило припущення, що без команди з Адміністрації Президента України це питання кримський парламент не розглядатиме взагалі.

Володимир Ляшко

Рік тому черкаську обласну держадміністрацію очолив голова обласного осередку СДПУ(О) Вадим Льошенко. Що ж змінилося в регіоні за цей час? Про це йшлося на прес-конференції обласної держадміністрації.

З Черкас повідомляє Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Прес-конференція в Черкасах з нагоди першої річниці керівництва областю В.Льошенка почалася з його промови.

Вадим Льошенко

Я не хочу ні в якому разі наголошувати на тому, що є якісь там досягнення. Справа в тому, що сьогодні ми всі свої помисли і всі свої конкретні дії прирівнюємо до 1990-го року. І сьогодні, коли ми ведемо мову, що обсяги промислового виробництва на Черкащині сягають 69% обсягів виробництва 1990-го року, то ні про які досягнення ми не можемо говорити. Ми сьогодні відслідковуємо тенденцію і робимо все для того, щоб ця тенденція й динаміка була позитивною.

Тетяна Чорномаз

На екрані висвітлювалися графіки та діаграми. І обсяги промислового виробництва на Черкащині зросли, і наповнення бюджетів усіх рівнів перевиконувалося, і номінальна заробітна плата працівників економіки зросла, і борг із виплати заробітної плати скоротився, зменшився рівень збитковості суб’єктів господарювання, а ще, посилилася фінансова підтримка малого підприємництва. Взагалі ж Черкаська область за сукупністю показників динаміки економічного і соціального розвитку посіла 5 місце в Україні.

І все було б дуже добре, якби в’їдливі журналісти не нагадали голові Черкаської облдержадміністрації В.Льошенку його запевнення піврічної давності про недопущення зростання цін на хліб, про ліквідацію боргів по зарплаті.

Крім того, в день прес-конференції викинуті на вулицю з одного з черкаських гуртожитків люди перекрили рух транспорту біля будинку облдержадміністрації.

Вадим Льошенко

Але, дівчата, зрозумійте одну річ: рішення суду в любій державі виконується. Як би не було, то сьогодні треба шукати компроміс в тому плані...

Жінка

Немає по закону виселення людей на вулицю! Але суддя прийняв це рішення! А державні виконавці пішли його виконувати! Ми вийшли сьогодні – немає того судді, який прийняв цей закон! Ні однієї статті немає вигнати на вулицю! Він вигонить! Де прокуратура? Де суддя? Ми не підемо до тих пір, поки не буде на Смоляра притягнення до кримінальної відповідальності, що він виніс таке рішення! І Ви нас вже не вмовляйте.

Тетяна Чорномаз

А перехожі на моє запитання, що змінилося в їхньому житті чи житті регіону за рік керівництва Черкаською областю В.Льошенка, відповідали:

Перехожий

Віктор, 50 років. Особисто я, як і більшість моїх співвітчизників, не відчули за рік правління Льошенка ніяких відчутних змін ні в економічному, ні в інших сферах нашого життя. Все ті ж негаразди, все ті ж проблеми, ніби естафету передаємо з покоління в покоління.

Перехожа

Галина, 45 років. Абсолютно нічого. Все змінилося на гірше. Ціни на продукти ростуть, людям жити важко, вони не мають ні на ліки, ні на їжу, ні на що.

Тетяна Чорномаз

І це в передовій області. Що ж тоді робиться у відсталих?

Володимир Ляшко

Слідом за сусідніми областями Донне чина піднімає ціни на всі сорти хліба. Одночасно запроваджуються компенсаційні виплати малозабезпеченим. Ці дотації складатимуть від 6 до 10 гривень. А виплачуватимуться з зарплати працюючих в області. З Донецька інформує Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

Голова Донецької обласної адміністрації Анатолій Близнюк оголосив журналістам про те, що Донеччина, слідом за своїми сусідами: Дніпропетровської, Харківської та Запорізькою областями, підвищить ціни на всі сорти хліба.

З початку так званої хлібної кризи влітку донецький лідер неодноразово заявляв про те, що ціни на хліб стримуються штучно, і що вони будуть підніматись. Але тоді ж Анатолій Близнюк наголошував що дорожчатимуть лише найвищі сорти. А так звані соціальні залишаться на тому ж рівні. Тепер голова обладміністрації повідомляє про зростання цін на всі сорти хліба без виключення.

Анатолій Близнюк

І як би ми не дивились на цю проблему, все одно немає ідеального варіанту, крім як дозволити відпустити ціну на вищі сорти хлібу, мінімально, із забезпеченням мінімального рівня рентабельності підняти ціну на соціальні сорти хліба і допомагати людям. Тим, конкретно, для кого це боляче.

Сергій Гармаш

Як сказав Анатолій Близнюк в області приблизно 145 тисяч людей, які обмежені у коштах і приходять за субсидіями та допомогою в органи соціального захисту. Саме вони в разі офіційного оформлення субсидій мають отримувати за підрахунками глави області 6-10 гривень на місяць. Тобто за ці 6-10 гривень дідусі та бабусі мають ще вистояти черги в соціальних службах. Незрозумілими з виступу Анатолія Близнюка залишились джерела фінансування цих хлібних субсидій. Цитую: “Якщо у нас сьогодні в економіці області задіяно 2 мільйони 100 тисяч людей, тоді, грубо кажучи, кожний працюючий має дати 50 копійок, щоб закрити цю тему”.

За словами Анатолія Близнюка, кожному працюючому треба віддати із своєї місячної зарплати 50 копійок, щоб малозабезпечені отримали свої 6-10 гривень.

Він звернувся до керівників підприємств із закликом допомогти та повідомив, що в управлінні соціального захисту відкрито спеціальний рахунок.

Чи є для адресної допомоги малозабезпеченим кошти виділені державою, голова Донецької обладміністрації не сказав.

Володимир Ляшко

У Луганську пройшов третій звітно-виборний з’їзд всеукраїнського громадського об’єднання “Громадський контроль”. На пре-конференції його лідер Василь Волга заявив, що не бачить в Україні жодної політичної сили, яку під час майбутніх виборів могло б підтримати його об’єднання.

З неофіційних джерел стало відомо, що сам В.Волга готується до президентської кампанії. Інформує Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Делегати “Громадського контролю” зібралися у Луганську для того, щоб підбити підсумки своєї роботи за 1,5 року, визначитися з керівництвом організації та обговорити подальші завдання.

На прес-конференції лідер цієї організації В.Волга приділив велику увагу питанням комунальної та земельної реформи. Останню, за його словами, влада проводить необдумано і навіть протизаконно. А це може призвести до соціального вибуху. Так у Донецькій області скуплено вже біля 70% землі, хоча, за законом, її можна буде продавати лише з 2005-го року.

В.Волга на згаданій прес-конференції повідомив, що з’їзд, який визначить стратегію участі на президентських виборах, відбудеться за декілька місяців: у лютому-березні наступного року. А поки що, як він заявив, “Громадський контроль” утримується від обговорення цього питання.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” В.Волга наголосив:

Василь Волга

Те, що стосується участі “Громадського контролю” у виборчій кампанії, то, без сумніву, “Громадський контроль” буде приймати найактивнішу участь у цій виборчій кампанії. Для цього у “Громадського контролю” є всі ресурси, і є достатня кількість організацій і людей, причому людей ідейних, людей переконаних, є необхідні всі інші ресурси для проведення ефективної виборчої кампанії.

Але чи буде “Громадський контроль” підтримувати когось із кандидатів, чи буде “Громадський контроль” висувати свого кандидата, то я не ставив би так питання. Я постав би питання наступним чином. Головне завдання “Громадського контролю” на цих виборах – це донести до більш широких верств населення наші ідеї, що ми обираємо владу, ми делегуємо владу від себе тим представникам, які зараз її представляють, ми маємо право контролювати владу, і ми маємо право усувати владу, якщо вона не діє на нашу користь.

І от саме ця виборча кампанія буде, в першу чергу, спрямована на те, щоб донести ці ідеї. А в який спосіб, яка тактика буде, тобто через підтримання яких політичних сил чи політиків чи самостійно, ця тактика буде визначена в лютому наступного року.

Василь Соколенко

На запитання, чи проводить сьогодні керівництво “Громадського контролю” консультації з провідними політиками України, В.Волга зазначив наступне:

Василь Волга

Зараз фактично щотижня я зустрічаюся з лідерами блоків, партій, фракцій в парламенті, і саме навколо цього розмови йдуть. Тобто всі лідери фракцій, блоків є ймовірними кандидатами.

Василь Соколенко

Василь Волга наголосив: “Зараз “Громадський контроль” веде велику роз’яснювальну роботу серед майбутніх виборців щодо комунальної, земельною та конституційної реформ”. Мета цієї роботи, за його словами, сформувати у громадян України вимоги до кандидатів у президенти.

Що стосується утисків, які зазнають активісти “Громадського контролю”, то його лідер заявив, що вони їх відчувають постійно. Але відзначив, що останнім часом його організація відчуває пильну увагу з боку влади.

Василь Волга

Але я буду несправедливим, якщо я не скажу про те, що зовсім недавно Президент України дуже жорстко висловив підтримку “Громадському контролю”. Мені невідомі причини, але я дуже радий, що так відбулося, тому що нам відразу стало легше працювати.

Володимир Ляшко

Ви слухали радіожурнал “Тиждень регіонів”. Його підготував до ефіру і провів Володимир Ляшко, звукооператор Артем Мостовий.

Бажаємо нашим слухачам приємних вихідних. До зустрічі в ефірі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG