Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Грузія.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Грузія.

Прага, 25 листопада 2003 – Західні оглядачі продовжують коментувати відставку президента Грузії Шеварднадзе і прихід нової тимчасової влади. Цей мирний, безкровний політичний переворот, за словами коментаторів, ще не гарантує дальшого спокою у цій країні і припинення боротьби за владу між конкуруючими політичними групами.

Газета «Нью-Йорк таймс» свою редакційну статтю, присвячену нинішнім подіям у Грузії, починає згадкою про проголошення незалежності у Тбілісі 91-го року. Тодішні великі сподівання на те, що вільну від імперіалізму країну чекає процвітання і щастя, газета називає ілюзією. Грузія залишилася вільною, але бідною країною, ослабленою племінними міжусобицями, залежною від російських енергоносіїв і кадрів. Шеварднадзе ледь ухилився від замаху на його життя, вів боротьбу із сепаратистами Південної Осетії і чеченськими бойовиками, які використовували північні райони Грузії, як свої бази, а також боровся проти корупції й економічного занепаду.

Звичайно, Шеварднадзе програв, підкреслює «Нью-Йорк таймс», бо він не мав відповідей, тобто рішень нагальних проблем. Однак, веде далі газета, жодна інша із пострадянських республік, крім Прибалтійських, не використала належним чином своєї незалежності. При цьому всьому, закінчує газета, Шеварднадзе принаймні не пішов шляхом диктатури, як керівники середньо-азійських республік.

Тим часом газета «Вашингтон пост», теж у редакційній статті наголошує на найважливіших завданнях, які постали перед теперішніми новими керівниками Грузії. Передусім ідеться про проведення вільних і справедливих виборів, а також послаблення впливів зацікавлених сил поза межами Грузії, які можуть намагатися підірвати процес політичної стабілізації. Нові грузинські керівники, як вважає газета, для успішного проведення цих заходів потребуватимуть допомоги з боку Сполучених Штатів, Туреччини та інших країн, зокрема західних. На думку газети, Вашингтон повинен подбати про надіслання до Грузії своїх спостерігачів, які стежитимуть за перебігом наступних виборів. Законно і справедливо обране керівництво матиме пізніше шанси розвивати ширші зв’язки із західними країнами й зокрема із союзом НАТО і Європейським союзом.

Тим часом Сполучені Штати, підкреслює на закінчення газета «Вашингтон пост», повинні виявити тиск на російського керівника Путіна, щоб змусити його прийняти факт незалежності і демократії у сусідній Грузії або принаймні повинні зупинити Росію перед спробами навмисно втручатися (у політичні процеси у Грузії).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG