Доступність посилання

ТОП новини

Британська газета «Financial Times» про зростання ксенофобії у Росії та про російських скінгедів.


Петро Кагуй Британська газета «Financial Times» про зростання ксенофобії у Росії та про російських скінгедів.

Прага, 25 листопада 2003 року - «Financial Times» опублікувала цими днями статтю, у якій розповідає про численні напади скінгедів на чорношкірих іноземців у Росії. Жертвами нападів бритоголових стають, зокрема, студенти, а також дипломати та члени їхніх родин.

Президент Росії Володимир Путін піднімав келих у залі, де були почесні гості, закордонні вчені, здебільшого з країн, що розвиваються і майже усі вони були чорношкірими. Це випускники колишнього Московського університету імені Патріса Лумумби, що його згодом перейменували в Університет дружби народів. І у той час, коли Володимир Путін проголошував тост за дружбу, на майдані перед університетом 20 скінгедів намагалися здійснити черговий напад на чорношкірих. Такі напади часто завершуються убивствами, пише газета «Financial Times».

Ксенофобія у Росії зростає, хоча російські лідери наголошують на недопустимості підбурювальних закликів та нацистської символіки. Багато з тих, кого б’ють чи то й убивають, є саме студентами Університету дружби народів та інших подібних навчальних закладів.

Мішенню нападів скінгедів стають і працівники посольств. Так минулого року фізичних нападів зазнали дипломати із Мадагаскару, Кенії та Малі. Бритоголові напали і на дружину посла Південно-Африканської Республіки, яка отримала численні опіки від запалених сигарет.

«Ми не можемо мовчки дивитися на беззаконність, що панує у Москві і ми хочемо попередити наших російських друзів, - говорить посол Швеції в Росії Свен Хірдман, - Ми не хочемо, щоб Росія була країною, де на людей можна нападати і вбивати їх лише за те, що їхня шкіра іншого кольору». Посол Швеції Хірдман зробив спробу попередити російський уряд про масштаби небезпеки, яка стосується дипломатичного корпусу африканських країн.

«Для «кольорових» Росія, як в’язниця. Не можливо кудись піти, тому що скінгеди кругом. І біда в тому, що міліція нічим не краща», - а це вже слова ефіопського дисидента Таделле Жебре Алемаєху, якого цитує газета «Financial Times». У 2001 році у Москві на одній зі станцій метро Алемаєху зупинили і побили міліціонери, після чого відвели у відділення міліції, де знову били і бризкали в очі сльозогінним газом.

Алемаєху також розповів, як під час пікніка для африканців в одному з московських парків на них напали хулігани. Міліція лише прислала фургони, щоб заарештувати чорношкірих, які були жертвами нападу. «Чесно кажучи, - говорить Алемаєху, я швидше втікаю від міліції, ніж від бритоголових. А коли я прийшов у відділення міліції, щоб написати скаргу, офіцер сказав мені: «Навіщо ви сюди прийшли, пане негр? У нас тут бананів немає».

За даними московського представництва Верховного комісара ООН у справах біженців, у Росії перебуває близько 730 біженців із Африки, зареєстрованих у документах ООН. Ці люди потрапили до Росії ще в радянський період. Це колишні студенти з Анголи, Демократичної Республіки Конго, Ефіопії і Судану, які після завершення навчання були змушені залишитися у Росії через те, що в них на батьківщині спалахували один за одним збройні конфлікти. І лише 6 із них російська федеральна міграційна служба надала офіційний статус біженця. 19 африканців отримали тимчасовий статус біженця, а 469 осіб й досі очікують на відповідь. Решті африканцям відмовлено у їхніх проханнях.

По інший бік расового бар’єру, як зауважує «Financial Times» перебувають 15-20 тисяч російських скінгедів, які діють здебільшого у Москві та Петербурзі. Атаки скінгедів відбуваються за приблизно схожим сценарієм. 10-30 підлітків збираються разом і шукають жертву. При нападі вони найчастіше використовують важке військове взуття, пляшки, ножі, тупі предмети.

Достовірної статистики злочинів, скоєних на расовому ґрунті, у Росії немає, хоча три четверті африканців, опитаних московською протестантською церквою, заявили, що у 2002 році зазнали фізичних і словесних нападів. Однак російська прокуратура часто розглядає насилля проти етнічних меншостей як «хуліганство», а не як «розпалювання расової ворожнечі», що карається статтею 282 Кримінального кодексу Російської Федерації, пише британська газета «Financial Times».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG