Доступність посилання

ТОП новини

На українсько-білоруському кордоні декому стане легше.


Юрій Свірко На українсько-білоруському кордоні декому стане легше.

Мінськ, 25 листопада 2003 – Сьогодні в Мінську керівники прикордонних служб Білорусі та України Олександр Павловський та Микола Литвин підписали протокол про спрощений порядок перетину білорусько-українського кордону мешканцями міст Гомеля та Чернігова. Раніше ті, хто живуть у цих обласних центрах, не мали прикордонного статусу, через що поставали різноманітні проблеми.

Віднині мешканці Гомеля та Чернігова зможуть їздити через пункти спрощеного перетину, яких на цій ділянці кордону п’ять. Раніше їм треба було користуватися лише міжнародними пунктами. Але ж багато мешканців Гомеля ще з радянських часів мають на українській території свої дачі. Білоруські дачники кілька разів зупиняли поїзди Гомель–Чернігів, вимагаючи змінити правила.

Тепер керівники прикордонних відомств обох країн звернулися до керівництва Гомельщини та Чернігівщини з закликом відкривати нові пункти спрощеного перетинання кордону, оскільки це перебуває в їхній компетенції. Головний український прикордонник також закликав своїх колег у Мінську зробити все, щоб українсько-білоруський кордон відповідав європейським стандартам.

Генерал-полковник Литвин цього вівторка відвідав і білорусько-литовський кордон, який наступного року стане кордоном з Євросоюзом, і Мінський мотовелозавод, що виробляє для українських прикордонників триколісні велосипеди. Вони потрібні для місцевостей зі складним рельєфом.

Попри те, що в телефонній розмові президентів України та Білорусі минулої суботи йшлося про те, що під час візиту Миколи Литвина до Мінська буде обговорена і стара проблема ратифікації Білоруссю договору 1997 року про державний кордон між Україною та Білоруссю, жодних новин на цю тему немає. Білоруський лідер Олександр Лукашенко тримає слово та не направляє цей договір на ратифікацію до парламенту Білорусі, вимагаючи, щоб Україна сплатила свої борги Мінськові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG