Доступність посилання

ТОП новини

ЄС міркує: один кілограм героїну - це багато чи мало?


Славко Волинський ЄС міркує: один кілограм героїну - це багато чи мало?

Брюссель, 27 листопада 2003 - Міністри внутрішніх справ країн- учасниць Європейського Союзу та представники Європейської комісії зробили нині третю спробу гармонізувати закон щодо покарання громадян, якщо в їхній кишені поліцією буде виявлено більше трьох грамів легких наркотиків, а також встановити рамки терміну ув’язнення наркодилерам тяжких синтетичних наркотиків.

Спроба міністрів внутрішніх справ знайти консенсус стосовно того, які наркотики слід вважати легкими , а які тяжкими і які терміни покарання слід встановити для розповсюджувачів тяжких наркотиків, перетворилась у справжній складний ребус.

Після тривалих переговорів сторони лише відносно визначились в оцінках наркопродукції. Отже, канабіс (північно-африканська наркотична рослина),гашиш, маріхуана - належатимуть до легких наркотиків. І якщо поліція затримає якусь підозрювану в наркобізнесі особу та знайде в її кишені лише три грами із перелічених наркотиків, то тут немає жодного криміналу, і людину відпускають на всі чотири сторони.

Багатьом відомо, що ледве не у всіх нідерландських кав’ярнях в переліку карт-меню поруч з кавою, кока-колою є сторінка зі списком легких наркотиків, і кожен, хто хоче, без озирань, чи немає десь поблизу поліції, може спокійно викурити три грами наркотичного дурману.

Запеклі дискусії точилися щодо кокаїну. Врешті - решт його визнали тяжким наркотиком. І особі за його заберігання або перепродаж загрожує ув’язнення.

Міністри внутрішніх справ зламали також чимало списів, узгоджуючи терміни ув’язнення наркодилерів.

Комісар Європейської Комісії у справах юстиції Антоніо Віторіно запрпонував таке: “Ми узгодили, що мінімальне покарання становитиме від одного до п’яти років ув’язнення за невелику кількість тяжких наркотиків і від п’яти до десяти років ув’язнення загрожує тим, хто має справу з великою кількістю наркотиків”.

Заяву Антоніо Віторино дещо розтлумачивав міністр внутрішніх справ Італії Роберто Костеллі. Він зауважив, що це поки рамкові домовленості для подальших переговорів, і остаточне рішення стосовно боротьби з наркобізнесом залишається і надалі в компетенції закону кожної окремої країни Європейського Союзу.

Приміром, Фінляндія, попри те, що підписала рамкову угоду ЄС, все ж рішуче заявила, що у Фінляндії буде покарана навіть та особа, якщо в її кишені знайдуть хоча б один міліграм легких наркотиків.

Під час прес-конференції журналісти загнали і комісарів ЄС, і міністрів Євросоюзу в кут. Ніхто із опитуваних так і не зумів відповісти на запитання, чи один кілограм героїну - це велика кількість наркотиків чи мала? І на скільки років буде ув’язнена особа, в якої буде виявлена така кількість наркотиків – на один рік чи десять? Отже, вважають багато журналістів, під час нинішньої сесії міністрів внутрішніх справ ЄС було більше запитань, ніж відповідей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG