Доступність посилання

ТОП новини

Українські громадяни в центрі уваги німецької юстиції.


Надія Кандиба Українські громадяни в центрі уваги німецької юстиції.

Берлін, 27 листопада 2003 – У Берліні зараз відбуваються відразу два судові процеси, в центрі уваги яких перебувають громадяни України. У першому випадку йдеться про торгівлю людьми та примусову проституцію, в іншому про вбивство двох українських торговців автомобілями. Обидва випадки, які зараз розглядаються в берлінському суді, могли б стати непоганою підставою для написання детективних романів про так звану східноєвропейську мафію.

Опинившись на лаві підсудних, 42-річний житель Берліна не став заперечувати вбивства двох українських торговців автомобілями, тіла яких були знайдені в одному з озер поблизу німецької столиці. В січні цього року вони прийшли до нього додому з метою купити його “джип”. Суперечка, яка розгорілася навколо ціни, завершилася подвійним убивством. Власник “джипа” стверджує, що діяв виключно з метою самооборони, оскільки українці почали штовхати його і погрожувати йому пістолетом та ножем. Під час сутички йому вдалося випустити їм в обличчя газ із газового балончика. За словами підсудного, він убив їх від страху перед можливою помстою з боку так званої східноєвропейської мафії. Потім підсудний кинув їхні тіла в озеро, а машину, на якій українці приїхали до нього, спалив.

Під час іншого берлінського процесу йдеться про торгівлю людьми. Незважаючи на те, що столичні суди досить часто розглядають подібні випадки, нинішній процес викликав особливий інтерес із боку німецьких засобів масової інформації. Така увага пояснюється аферою, що на початку липня розгорілася навколо особи німецького телеведучого, вже колишнього тепер голови Центральної ради єврейських громад у Німеччини Міхаеля Фрідмана. Одна з українських повій на допиті в поліції пізнала в ньому одного зі своїх клієнтів. Під час слідства з’ясувалося, що Фрідман у присутності українських повій вживав наркотики. Згодом Міхаель Фрідман погодився заплатити штраф обсягом у майже 17 з половиною тисяч євро і тепер не виступатиме як свідок на процесі. Берлінська прокуратура звинувачує одного українця та двох поляків у нелегальній торгівлі людьми та примушенні східноєвропейських жінок до проституції. За даними слідства, вони переправили до Німеччини щонайменше п’ятнадцять жінок із України та Польщі. Тут жінки були змушені надавати сексуальні послуги за викликом по телефону. Сутенери самі відвозили жінок до клієнтів, отримували гроші, а своїм рабиням віддавали лише мізерну частину від заробленої суми. Перед судом постала також іще одна громадянка Польщі, якій закидають посібництво у вчиненні цього злочину. За даними прокуратури, вона виконувала роль перекладача між сутенерами та фраєром, який закохався в одну з повій і викупив її із сексуального рабства за 24 тисячі євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG