Доступність посилання

ТОП новини

Посол України в Сербiї i Чорногорiї Руслан Демченко вперше офiцiйно вiдвiдав сербський автономний край Воєводина, в якому живе й українська дiаспора – двадцять тисяч русинiв i українцiв.


Михайло Рамач Посол України в Сербiї i Чорногорiї Руслан Демченко вперше офiцiйно вiдвiдав сербський автономний край Воєводина, в якому живе й українська дiаспора – двадцять тисяч русинiв i українцiв.

Белград, 28 листопада 2003 – Посол у Новому Садi зустрiвся з головою парламенту Воєводини Ненадом Чанком, з головою Виконавчої ради Дьордє Дюкичем, мером мiста Бориславом Новаковичем та з представниками Нацiонального вiча русинської й Нацiонального вiча української меншини в країнi.

У ходi зустрічей, зокрема, обговорено можливостi спiвробiтництва Воєводини з окремими областями України в економiці, торгiвлi, науцi, культурі, охороні здоров’я тощо. Керiвники воєводинських iнституцiй зазначили, що нацiональнi меншини є мостом спiвробiтництва мiж народами й державами й запевнили, що русини й українцi в Сербiї i Чорногорiї мають усi права згiдно з європейськими стандартами.

Голова Нацiонального вiча русинiв Рафаїл Русковський та голова Нацiонального вiча українцiв Василь Дацишин поінформували українського посла про дiяльнiсть очолюваних ними органів, сформованих на пiдставi закону про захист прав нацменшин. При цьому члени Нацiонального вiче русинської громади, зокрема, зазначили, що бiльшiсть русинiв вважає себе частиною українського народу.

Посол України в СіЧ, серед іншого, поiнформував представникiв дiаспори про перебiг недавнього вiзиту президента державного об’єднання Светозара Маровича до Києва та про свої розмови з керiвниками Воєводини. Руслан Демченко обговорив з русинами і українцями СіЧ конкретнi можливостi їх спiвробiтництва з державними, культурними, освiтнiми iнституцiями України. Посол запевнив спiврозмовникiв, що Україна у рамках своїх можливостей готова пiдтримати усi iнiцiативи дiаспори щодо спiвробiтництва. Вiн додав, що в ходi його розмов з керiвниками державних органiв обговорено й пропозицiю встановити у головному мiстi Воєводини пам’ятник Тарасу Шевченку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG