Доступність посилання

ТОП новини

Триває візит канцлера Німеччини до Китаю.


Надія Кандиба Триває візит канцлера Німеччини до Китаю.

Німеччина, 1 грудня 2003 - Триває візит канцлера Німеччини Герхарда Шредера до Китаю. Це вже його п’ята поїздка в КНР. Однак з новим керівництвом КНР він зустрічається вперше.

У Пекіні Герхарда Шредера вже зустрічають, як “старого друга”. І це не дивно, адже глава німецького уряду майже щороку відвідує Китай. Як правило, в центрі уваги переговорів економічні стосунки між двома країнами. Не став винятком і нинішній візит. Тут німецьким та китайським лідерам є про що говорити. Як зазначив прем”єр-міністр Держради КНР Вен Дзябао: “Розвиток торговельних відносин Китаю з Німеччиною, як і з усією Європою, є дуже важливим для нас. Китай перетворився вже на найбільшого торговельного партнера Німеччини в країнах Азії, а Німеччина є для Китаю найбільшим торговельним партнером в Європі”, - наголосив Вен Дзябао.

Очікується, що цього року обсяги двосторонньої торгівлі сягнуть 40 мільярдів євро. Але й це ще не кінцева межа, зауважують експерти з огляду на стрімкі темпи розвитку китайської економіки. Майже всі великі німецькі концерни вже представлені в Китаї. Чимало китайців їздять на виготовлених у їхній країні “фольксвагенах” та “мерседесах”. Незабаром для регулярного сполучення відкриється збудована німцями швидкісна магнітна дорога “Трансрапід”, яка зв”яже Шанхай з міським аеропортом. Вартість проекту – 1 мільярд 700 тисяч євро. Китай відкрили для себе не тільки німецькі машино- та автомобілебудівні концерни. Також газетно-журнальний ринок цієї країни привертає до себе дедалі більшу увагу німців. І це не дивно, адже рекламний ринок переживає в Китаї спражній бум. Щорічні темпи його зростання коливаються між 15% та 20 %. Не даремно Герхарда Шредера супроводжує понад 40 німецьких бізнесменів. Під час своїх поїздок до Китаю канцлер Німеччини не забуває вказувати і на проблеми з дотриманням прав людини в цій країні. Як пояснили в німецьких урядових колах, ця тема порушується і в ході нинішнього візиту, однак такі питання обговорюють не через гучномовець, а під час відвертої бесіди за зачиненими дверима. Виступаючи ж перед журналістами, канцлер Німеччини лише сказав: “На мою думку, Китай перебуває на правильному шляху економічного та культурного розвитку. Мені здається, що він має також поступ у відкритості суспільства”, - зауважив Шрьодер. Глава німецького уряду навіть виступив за скасування санкцій на продаж Пекіну зброї, які Європейський союз запровадив після кривавого придушення демократичного руху в Китаї в червні 1989-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG