Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар Пауелл попереджає Росію щодо Грузії.


Юрій Дулерайн Держсекретар Пауелл попереджає Росію щодо Грузії.

Нью-Йорк, 2 грудня 2003 - Сполучені Штати закликають інші країни не підтримувати сепаратистів у Грузії. Оглядачі сприйняли це як непряме попередження Росії.

Непряме попередження, адресоване Росії, державний секретар Колін Пауелл зробив у Маастрихті, Нідерланди, виступаючи на конференції міністрів закордонних справ країн-членів Організації з безпеки й співробітництва в Європі. Він, зокроема, сказав: “Mіжнародна спільнота повинна зробити все можливе для підтримки національної цілісності Грузії протягом нових виборів і після них. Жодної підтримки не можна надавати сепаратистським елементам, які прагнуть послабити територіальну цілісність Грузії”, - підкреслив держсекретар. Пауелл закликав нове керівництво Грузії зробити все, щоб ці нові вибори, призначені на 4 січня, були “вільними й чесними”. Він назвав останні події в Грузії, мирні демонстрації десятків тисяч громадян на вулицях Тбілісі “трояндовою революцією”. Виступ керівника американського зовнішньополітичного відомства за часом збігся з повідомленням про те, що у Москві лідери сепаратистів з трьох регіонів Грузії зустрічалися з російськими представниками. Ніно Бурджанадзе, тимчасовий президент Грузії, у розмові з репортерами в Маастрихті, звинуватила Москву у втручанні у внутрішні справи Грузії. “Коли такі зустрічі відбуваються без повідомлення про них центральної влади Грузії, то це, природна річ, дратує Тбілісі,” – сказала пані Бурджанадзе. Непевна ситуація в Грузії була домінуючою темою на конференції у Маастрихті, де Пауелл також мав бесіду з пані Бурджанадзе.

Держсекретар США, крім того, закликав до виводу російських війск з Молдови. Він, зокрема, сказав: “Я сподівався сьогодні поздоровити Росію з дотриманням стамбульських домовленостей 1999 року щодо цілковитого виведення військ з Молдови. Але виглядає так, що Росія не впорається зробити це до 31 грудня. Це прикро, хоча певного прогресу досягнуто”, - зазначив Пауелл.

Він також закликав Росію і Грузію розв’язати питання щодо російської військової присутності у Грузії.

Пауелл у своєму виступі критикував уряд Турменистану за переслідування політичної опозиції та національних меншин і уряд Росії за порушення прав людини у Чечні, що, як він підкреслив, суперечить духові й букві Гельсинкських угод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG