Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина готова надати кадри для покращення роботи Кабульського аеропорту.


Василь Плоскіна Угорщина готова надати кадри для покращення роботи Кабульського аеропорту.

Угорщина, 2 грудня 2003 – Сьогодні в Угорщині політики обговорюють пропозицію угорських військових на учорашній нараді міністрів оборони країн, учасниць НАТО у Брюсселі. Йдеться, зокрема, про плани військового командування цієї країни підсилити роботу кабульського аеропорту угорськими фахівцями.

Золтан Сенеш, верховний головнокомандувач сухопутними силами Угорщини, мав на увазі вже сформовану групу спеціалістів. Разом вони працюють далеко не перший місяць і добре знаються на роботі оператора аеродрому та інших спеціальностях. Генерал нагадав, що з їхньою поїздкою до Афганістану не повинно бути жодних проблем. Буквально недавно угорський парламент розглядав таку можливість. Ухвалена депутатами резолюція дозволяє відряджати в Кабул угорських військових у складі 50 осіб.

Нині, за словами Сенеша, фахівці наземних служб з Угорщини працюють в аеропорту міста Приштини, столиці краю Косово. Він назвав експлуатаційників, операторів польотів, транспортників та інших спеціалістів у складі міжнародного контингенту з підтримання миру на Балканах. Щоправда, згідно з міжнародними домовленостями, з квітня наступного року замість НАТО контроль над цим об’єктом перебере вже ООН.

Зовсім інша ситуація, проте, склалася в Кабулі, вважають угорські військові. Там існує потреба збільшити кількість досвідченого персоналу столичного аеропорту. Тоді можна буде значно розширити його функції. Орієнтовно аеродром у Кабулі запрацює на більшу потужність з червня 2004 року. Не дивно, що командування НАТО вже надіслало запрошення до Будапешта забезпечити участь працівників наземних служб у цьому проекті. Він важливий для НАТО ще й тому, що ця організація, як відомо, вперше проводить військову операцію ISAF не на європейських теренах. Союзники усвідомлюють необхідність розширення дії операції вглиб Афганістану, незважаючи на те, що остаточне рішення з цього питання в Брюсселі ще не ухвалили. Генерал Золтан Сенеш каже, що військовим доведеться часто використовувати транспортні літаки та гелікоптери. Тому потреба в аеропорту дедалі зростатиме.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG