Доступність посилання

ТОП новини

У світі ховають жертв Іракської війни.


Мирослава Гонгадзе У світі ховають жертв Іракської війни.

Вашингтон, 2 грудня 2003 - Щотижня, якщо не щодня у світі ховають жертв Іракської війни. Сьогодні в Іспанії та Японії попрощалися з убитими в неділю співвітчизниками. А в самому Іраку знову вчинений напад на американських військовослужбовців.

Мадрид і Токіо сьогодні в жалобі. Король Іспанії Хуан Карлос, королева Софія та прем’єр-міністр тієї країни Хосе Марія Азнар брали участь в офіційному похороні семи іспанських офіцерів розвідки, які загинули в Іраку в неділю.

Похоронна церемонія відбувалась у штаб-квартирі Іспанського Національного Центру Розвідки у Мадриді.

Виступаючи у парламенті після похорону, прем’єр-міністр Іспанії заявив, що його країна повинна продовжувати свою присутність в Іраку. “Виведення війск не є панацеєю від тероризму”,- сказав Хосе Марія Азнар.

Приспущені були національні прапори сьогодні і в столиці Японії - Токіо, де прощалися з двома японськими дипломатами, що також загинули в Іраку. Міністр закордонних справ Юріко Кавагучі на присвяченій цій події прес-конференції заявила: “Навіть коли трапився такий трагічний інцидент, Японія не повинна здаватись перед загрозою тероризму і мусить продовжувати свою гуманітарну допомогу у реконструкції Іраку. Ми повинні робити це, ми повинні це робити”,- емоційно заявила глава зовнішньополітичного відомства. Прем”єр -міністр же тієї країни у свою чергу зазначив, що Японія повинна докласти усіх зусиль, щоб наміри відправити військову місію до Іраку не залишились лише розмовами. Далі Куідзум: “Ось чому я вірю, що Сили самооборони будуть відправлені до Іраку, коли настане час. І ми відправимо інших урядових фахівців, якщо це буде необхідно, і ми також закличемо приватний сектор до співпраці,”- заявив японський прем’єр Дзюінтіро Куідзумі.

Водночас в Іраку поряд з місцем недільного бою у місті Саммарі знову вбили американського солдата. Але, як і Іспанія та Італія, більшість союзників НАТО не мають наміру виводити свої війська з Іраку. Про це заявив сьогодні в Брюсселі міністр оброни США Доналд Рамсфелд. Голова військового відомства США закликав НАТО посилити свою роль в Іраку. Він сказав, що наразі в тій країні розташовані війська 18 країн, які є або членами НАТО, або тими, хто висловив своє бажання про вступ до Альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG