Доступність посилання

ТОП новини

Американські вчені зі Стенфордського університету з’ясували, що гумор діє на ті ж центри в мозку людини, що й кокаїн. Ось чому, коли кажуть, що сміх – це своєрідний наркотик, в цьому є своя правда


-- no author -- Втім, детальніше про це дослідження. 16-ьох добровольців нейрологи попросили вибрати найцікавіші газетні карикатури. Водночас вчені спостерігали за реакцією мозку з допомогою апарату функціонального магнітного резонансу, а по-суті дуже потужного сканера.

Втім, детальніше про це дослідження. 16-ьох добровольців нейрологи попросили вибрати найцікавіші газетні карикатури. Водночас вчені спостерігали за реакцією мозку з допомогою апарату функціонального магнітного резонансу, а по-суті дуже потужного сканера. Вчені виявили, що при перегляді карикатур в мозку добровольців активізувались ті ж самі дільниці, які збуджуються при вживанні кокаїну, а також при отриманні великої суми грошей чи, приміром, при вигляді красивої людини. Особливо інтенсивно реагувала дільниця мозку під назвою Nucleus accumbens, в якій міститься багато допаміну – хімічної речовини, що викликає у людини приємні відчуття.

Вчені у зв’язку з цим пробують з’ясувати для себе багато питань, як, зрештою, і зробити певні висновки. Один з висновків такий: результати дослідження можуть допомогти виявляти на ранніх стадіях депресію, а також контролювати чи діють антидепресанти, які вживає пацієнт. Річ у тім, що під час депресії людина по-іншому сприймає гумор, точніше вона його не дуже сприймає і отой вже згадуваний спеціальний апарат магнітного резонансу все це миттєво може зафіксувати.
XS
SM
MD
LG