Доступність посилання

ТОП новини

Ініціатори нового палестинсько-ізраїльського мирного плану прибули до Вашингтона.


Мирослава Гонгадзе Ініціатори нового палестинсько-ізраїльського мирного плану прибули до Вашингтона.

Вашингтон, 4 грудня 2003 - Автори нового мирного плану між Ізраїлем та Палестинcькою автономією намагаються здобути підтримку Вашингтона. Сьогодні вони прибули до американської столиці, і вже на завтра запланована їхня зустріч з державним секретарем США Коліном Пауеллом. Мирний план закликає до значних поступок з обох сторін, у тому числі демонтажу ізраїльських поселень на палестинській території і створення Палестинської держави.

Новий мирний план між Ізраїлем та Палестиною був підписаний та оприлюднений в Женеві у понеділок. Його авторами стали колишній міністр юстиції Ізраїлю Йосі Бейлін та колишній міністр інформації Палестинської автономії Ясер Абед Раббо. Протягом трьох років ці громадські діячі вели переговори, і ось нарешті вони створили спільний план врегулювання конфлікту .Але офіційні особи та радикальні політичні угрупування, як з ізраїльської, так і з палестинської сторони, зразу піддали мирні ініціативи нищівній критиці. Йосі Белін каже, що протести проти мирного плану з обох сторін були ідентичні: “Вона заявляють однакові речі: ви зрадники, які продають власні інтереси, які співпрацють з ворогами у час війни. А я можу вам сказати, що ви не знайдете більших патріотів, ніж ми, бо ми намамагаємось врятувати наші народи,” – підкреслює колишній міністр юстиції Ізраїлю.

На відміну від офіційної позиції, за даними останнього опитування громадської думки, проведеного університетом Райс, що у Техасі, 53% ізраїльтян та 55% палестинців підтримали новий мирний план. Звернути увагу на нові мирні ініціативи закликали також Генеральний Секретар ООН Кофі Аннан, британський прем’єр-міністр Тоні Блер, колишній президент Сполучених Штатів Джимі Картер та низка інших політичних лідерів. Незважаючи на те, що у Сполучених Штатів існує підтриманий обома офіційними сторонами палестинсько-ізраїльського конфлікту свій план мирного врегулювання під назвою “дорожня мапа”, державний секретар США Колін Пауелл висловив готовність зустітись з ініціаторами мирного процесу. Виступаючи сьогодні в Брюсселі, він зокрема зазначив: “Це дуже складна проблема. Тому з яких би джерел не виникала ідея, я вважаю, вона має право на увагу. Необхідно вислухати її авторів, зрозуміти, що вони пропонують і врахувати їхні пропозиції”,- заявив державний секретар США.

Президент Буш у свою чергу назвав план продуктивним. Автори ж нового плану сподіваються, що їхні мирні ініціативи вплинуть на громадську думку як у їхніх країнах, так і в світі і тим самим допоможуть змінити офіційну політику конфліктуючих сторін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG