Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра оборони США на Кавказ.


Мирослава Гонгадзе Візит міністра оборони США на Кавказ.

Вашингтон, 5 грудня 2003 - Міністр оборони США прибув сьогодні до Грузії. Зразу після посадки в Тбілісі Доналд Рамсфелд зустрівся з виконувачкою обов’язків президента Грузії Ніно Бурджанадзе. Сьогодні завершується його візит країнами регіону.

Міністр оборони США сьогодні завершує свій візит до кавказьких республік. Фокусом його зустрічей стали питання безпеки і стабільності в регіоні і підтримка цими республіками війни проти тероризму. Учора під час зустрічі з новим президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим голова Пентагону привітав його з перемогою, жодним словом не згадавши про порушення під час президентських виборів у цій державі. Азербайджан став ключовим союзником США в регіоні. Питання підтримки війни проти тероризму, за оцінками спостерігачів, стали для американської адміністрації важливішими за вимоги дотримання прав людини і інших демократичних свобод у тій країні.

Не менш важливою в кавказькому регіоні для Америки є і Грузія, яка наразі зазнає важливих політичних змін. Сперечаючись з Росією за вплив на цю закавказьку республіку, Сполучені Штати підтримують вимогу ОБСЄ про виведення російських військ з території Грузії. Голова Пентагону зокрема зазначив: “Сполучені Штати вважають, що Росія повинна виконати свої зобов’язання, дані під час Стамбульського саміту, вивести свої війська з Грузії”,- заявив Доналд Рамсфелд після зустрічі з виконувачкою обов’язків президента Грузії Ніно Бурджанадзе.

Він також запевнив нове керівництво Грузії, що воно має повну підтримку США: “Грузія - вірний друг Заходу, і ми вітаємо зобов’язання виконувачки обов’язків президента країни провести чесні і вільні вибори 4 січня. Ці вибори, безумовно, будуть вирішальними для стабільності в Грузії і її подальшої інтеграції до західного співтовариства. І ми, звичайно, готові їй допомогти",- заявив голова Пентагону.

У своїй кавказькій подорожі Доналд Рамсфелд не зустрівся, як було заплановано, з керівництвом Узбекистану. Причина, однак, не в політиці, а в погоді. Сильним туман завадив літаку Рамсфелда приземлитись у Ташкенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG