Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у США - 2004: Герой В’єтнаму сенатор Джон Керрі йде у бій за Білий дім.


Сергій Куделя Вибори у США - 2004: Герой В’єтнаму сенатор Джон Керрі йде у бій за Білий дім.

Вашингтон, 5 грудня 2003 - Хоча президентські вибори у США відбудуться лише у листопаді наступного року, американські політики вже зараз ведуть запеклу боротьбу за голоси виборців. Республіканська партія має свого єдиного кандидата, ним є нинішній президент Джордж Буш.

А у серпні демократична партія повинна висунути свого єдиного кандидата на посаду президента. Його обиратимуть під час серії так званих “праймеріз”, тобто попередніх голосувань у різних штатах, в яких візьмуть участь пересічні члени демократичної партії. Першим штатом, в якому проходить попереднє голосування, за традицією, є Нью-Гемпшир, на північному сході США. Праймеріз у ньому заплановані на 27 січня. Ми у міжнародному щоденнику розповідатимемо про усіх президентських кандидатів від демократичної партії, яких зараз вісім.

Сьогодні ж у центрі нашої уваги буде сенатор від штату Масачусетс - Джон Керрі. Два дні тому пан Керрі виступив із програмною промовою, в якій назвав зовнішню політику президента Буша (нагадаємо – республіканця) “високомірною, бездарною та безвідповідальною.” Керрі пообіцяв у перші 100 днів свого президентства повернути США до міжнародної спільноти і відмовитися від односторонніх дій.

Як бачать оглядачі перспективи Джона Керрі у боротьбі за овальний кабінет?

Джона Керрі називають людиною суперечностей. Молодим хлопцем він записався добровольцем на В’єтнамську війну, з якої повернувся героєм. А вже через рік після повернення, у віці 27 років, він перетворився на одного з лідерів анти-воєнного руху. “Як можна штовхати людей на смерть заради помилки?” запитував він у далекому 71 році в американських сенаторів. А через 13 років він і сам став сенатором, вперше перемігши на виборах у рідному штаті Масачусетс. Його усе життя переслідувала легенда іншого сенатора від Масачусетсу - Джона Кеннеді. Як і Кеннеді, Керрі походить з родини американських дипломатів, належить до католицької церкви і навіть має ідентичні ініціали: Джей-Еф-Кей. Сам Керрі завжди наголошує, що саме Кеннеді надихнув його присвятити своє життя службі на користь державі. Але зазвичай додає свою улюблену цитату з Анре Жіда: “Не намагайтеся зрозуміти мене надто швидко”. Тому Керрі часто порівнюють зі свічкою, яка іноді горить полум’ям запального ідеалізму, але часами перетворюється на вогонь безмежної амбітності та кар’єризму.

Своє ім’я у Сенаті Керрі зробив на декількох антикорупційних процесах, які, на думку його опонентів, були для нього лише шляхом здобуття загальнонаціональної уваги. Він критикує Буша за економічну політику на користь багатих, але сам є одним з найбагатших політиківАмерики. На його сімейному банківському рахунку близько півмільярда доларів. Однак у цьому, як і низка інших американських політиків, він повинен завдячувати здебільшого своїй дружині Терезі Гайнц, яка належить до родини власників найбільшого виробника кетчупу у світі. Улюблені розваги Керрі вказують на людину, що любить ризик та гострі відчуття: кандидат у президенти обожнює швидку їзду на мотоциклі “Гарлей Девідсон”, акробатичні трюки на власному спортивному літаку, віндсерфінг та стрибки із парашутом. Водночас, його характеризують як людину, стриману у спілкуванні із іншими та у вияві почуттів. Його називають одинаком у Вашингтоні, який не має друзів у владній еліті. Разом з тим, він пам’ятає імена усіх своїх побратимів часів В’єтнамської війни. Один з цих побратимів, перебуваючи у важкій депресії, зателефонував в офіс Керрі і сказав, що хоче покінчити життя самогубством. Сенатор негайно надіслав до нього свого помічника і заплатив за тривале лікування, фактично врятувавши життя свого товариша.

Керрі сподівається, що головним питанням для виборців наступного року стане національна безпека. І він, як герой В’єтнаму, повинен виглядати краще, адже знає про війну не зі сторінок газет чи телевізійних повідомлень, як от теперешній президент. Однак, на думку оглядачів, суперечності у характері Керрі можуть зіграти з ним лихий жарт. Адже виборці люблять дивитися на кандидатів у чорно-білих кольорах. А президентський кандидат демократ Керрі завжди вимагатиме від них шукати відтінки. І не кожний зможе проголосувати за людину, що полюбляє на обід смажену голуб’ятину, а для зняття стресу пише вірші і грає класичні гітарні акорди. Тобто за таку людину, якою є сенатор Джон Керрі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG