Доступність посилання

ТОП новини

Про завершення днів пам’яти голодомору в Парижі.


Тарас Марусик Про завершення днів пам’яти голодомору в Парижі.

Париж, 27 листопада 2003 року.

Тарас Марусик

В Парижі завершилися дні пам’яти жертв українського голодомору. В понеділок ввечері в польському культурному центрі був показаний документальний фільм українського режисера з Канади, Торонто, Олександра Новицького “Жнива скорботи”, знятий 20 років тому. Незважаючи на те, що французький переклад цього вражаючого і точного твору існує давно, як у відеоверсії, так і в кіноверсії, масовий французький телеглядач не знає про існування цього фільму.

В конференції, про яку ми вже розповідали, “Голодомор 1932-33 років: геноцид, який належить визнати”, взяв участь професор історії Квебецького університету в Монреалі Роман Сербин.

Професора Сербина я записував біля Собору Паризької Богоматері, перед початком Святої Літургії в головному храмі французької столиці. Він одразу сказав, що розцінює голодомор 1932-33 років як геноцид проти українського народу, метою якого було знищити українське відродження й українську націю.

Роман Сербин

Голодомор знищив українське село. Українське село – це підстава для відродження української нації. Українське село українізувало міста в 20-х роках. Українське село виправдовувало політику українізації і політику коренізації. Тоді українська мова почала вживатися в адміністрації, в школах і т.д. Це було відродження української нації. Українська мова нарешті випливала як легітимна мова.

Тарас Марусик

На запитання, чи він знає вчених неукраїнського походження в Канаді, які поділяють тезу про геноцид, Роман Сербин згадав двох науковців, які взяли участь у конференції 1983 року в Монреалі. Вони займалися порівняльним геноцидом.

Роман Сербин

Тему українського голоду вони не хотіли дискутувати, тому що вони в той час не визнавали це як геноцид. Відтоді вони абсолютно змінили свою думку. Нещодавно в Монреалі була презентація нової книжки англійською мовою про голодомор “Український геноцид”. Ми брали участь в презентації цієї книжки. І вони заявили цілком відкрито перед публікою, що від якогось часу це визнають, тому що є достатньо на сьогодні доказів, що це справді був геноцид проти українців.

Тарас Марусик

Відповідаючи на запитання, як він оцінює перспективи визнання Організацією об’єднаних націй українського голодомору геноцидом, з огляду на резолюцію паризької конференції, Роман Сербин сказав...

Роман Сербин

В першу чергу сама Україна має усвідомити, що це був голодомор проти української нації. Український уряд мусить з тим виступати публічно. Український уряд хоча і виступає з тим, що це - геноцид, але він не вимагає від ООН, щоб це визнати як геноцид.

Я думаю, що це була велика тактична і моральна помилка, що український уряд звернувся до ООН, де значиться лише як злочин проти людства. Справа в тому, що треба спочатку поставити справу точно. Тобто Україна вимагає визнання як геноциду, а не як чогось іншого. І скільки треба буде чекати, то чекати. А не вимагати сьогодні одне, за рік – інше, а за три роки ще чогось іншого.

Тарас Марусик

Роман Сербин вважає, що моральними принципами не можна жонглювати.

Роман Сербин

Я думаю що український народ, українська нація повинна домагатися від свого уряду, щоб його не лише визнав в Україні, не лише визнав в діаспорі, а й домагався, щоб і світ визнав як таке.

Але я думаю, що ці кілька останніх днів, де були західні науковці, представники французької дипломатії, я думаю, що вони бачать серйозність цієї теми. Чи Захід визнає, чи ні, але Україна повинна домагатися, щоб він визнав як геноцид.

Тарас Марусик

Це був професор історії Квебецького університету в Монреалі Роман Сербин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG