Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про відставку віце-прем''єра українського уряду Віталія Гайдука.


Петро Кагуй Російська преса про відставку віце-прем''єра українського уряду Віталія Гайдука.

Прага, 8 грудня 2003 року - Минулої п’ятниці віце-прем''єр уряду України Віталій Гайдук на прес-конференції, присвяченій енергетичній стратегії України, заявив про недоцільність створення спільного українсько-російського Газотранспортного консорціуму, посилаючись на думку експертів. Досить критичними були й інші висловлювання Віталія Гайдука стосовно українсько-російської співпраці в ділянці енергетики.

Заяви Гайдука були несподіванкою як для українських,так і російських оглядачів. А вже наприкінці цього ж дня стало відомо, що Президент України Леонід Кучма відправив Віталія Гайдука у відставку.

Сенсаційні заяви та миттєва відставка Віталія Гайдука – викликали чимало коментарів у московській пресі.

Втілення у життя заяв віце-прем''єра українського уряду Віталія Гайдука перекреслило б майже усі спільні енергетичні проекти України і Росії. Віталій Гайдук заявив про відмову від реверсного варіанту використання труби Одеса-Броди, про відмову від створення Газотранспортного консорціуму і про заборону участі російського «Газпрому» та Єдиних енергетичних систем Росії у приватизації українського енергетичного сектору, - пише у понеділок московська газета «Коммерсантъ».

«Пана Гайдука відправили у відставку, це сталося через кілька годин після його прес-конференції. Але й досі не відомо, наскільки заяви вже колишнього віце-прем’єра були його особистою ініціативою і наскільки – позицією українського уряду, якій пан Гайдук лише надав драматичного звучання», порушує питання газета «Коммерсантъ».

«Можливо, думку, висловлену паном Гайдуком, потрібно розглядати як найрадикальнішу позицію, з якою Україна має намір вести майбутні переговори з Росією, і його виступ був санкціонований Леонідом Кучмою. Але, навіть якщо це не так, очевидно, що останні дні 2003 року стануть вкрай напруженими для російського паливно-енергетичного комплексу в країнах СНД, навіть якщо усіх опонентів російських енергетиків в урядах цих країн негайно звільнятимуть», - зауважує «Коммерсантъ».

А вже інша російська газета «Время новостей» зазначає: «Очевидно, в Києві сформувалася дуже сильна політична та економічна опозиція планам створення консорціуму, які зараз тримаються виключно на владі Леоніда Кучми, що втрачає свою силу».

«У Києві неоднозначно оцінюють відставку Віталія Гайдука та перспективи українсько-російського співробітництва, - продовжує газета «Время новостей». Низка експертів вважають відхід віце-прем’єра підсумком протистояння двох «груп впливу» в уряді. І нібито перемогла проросійськи налаштована команда на чолі з радником Леоніда Кучми Олегом Дубиною і головою «Нафтогазу України» Юрієм Бойком.

А з іншого погляду, пан Гайдук впав жертвою «хитрих» інтриг, а його необережне висловлювання стало лише приводом для відставки, яка анітрохи не відображає принципової позиції Києва: пан Гайдук, як вважають, лише мав необережність висловити вголос те, про що вже давно говорять в уряді та адміністрації президента».

«Водночас очевидно, що для пана Кучми і його команди курс на економічне зближення з Росією – один із головних аргументів у боротьбі за збереження влади (а консорціум – наріжний камінь цього напрямку). І тому спускати на гальмах проблему управління газотранспортною системою було б украй ризиковано», - підсумовує газета «Время новостей».

Подібний висновок робить і московський щоденник із назвою «Газета»: «Напередодні президентських виборів Україна не може дозволити собі відмовитися від економічного співробітництва з Росією, оскільки саме це – головний козир діючої влади». За словами російського аналітика Владислава Тропка, якого цитує «Газета», Леонід Кучма, звільнивши Гайдука, фактично підтвердив залежність своєї країни від Росії. «Спираючись на це, «Газпром» буде диктувати свої умови створення газового консорціуму», - заявив російський аналітик Владислав Тропко російському щоденнику «Газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG