Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Парламентські вибори в Росії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Парламентські вибори в Росії.

Прага, 9 грудня 2003 – Результати недільних парламентських виборів у Росії продовжують залишатися у центрі уваги західної преси. На думку оглядачів, перемога партії «Єдина Росія», яка підтримує Путина, забезпечить йому перемогу і в президентських виборах наступної весни, сприятиме дальшій концентрації центральної влади і загальмує процес демократизації Росії.

Недільні парламентські вибори в Росії, пише британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті, стали для Путина тріумфом, проте для політичних свобод у цій країні вони стали серйозною поразкою. Авторитарні сили, за словами газети, знову повернулися на місця, які нещодавно зайняла демократія. Посилаючись на незалежних спостерігачів Організації з питань безпеки і співпраці в Європі, газета підкреслює, що у передвиборчій кампанії влада використала свій контроль над державними установами і засобами інформації у своїх цілях. Таким чином нині зібрано найлояльніший і найбільш націоналістично настроєний парламент від часів падіння комунізму. Цей факт, на думку газети, забезпечить також перемогу Путина у президентських виборах наступної весни і дасть йому можливість дальшої консолідації влади.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар керівника представництва мережі «Доу Джонс» у Москві Джефрі Сміта, який вважає, що результати парламентських виборів відкривають Путину зелене світло до авторитаризму в Росії і до непоступливості поза межами країни, зокрема у відносинах зі США і колишніми радянськими республіками. Якщо Путин використає цю можливість, веде далі автор, то йому не вдасться уникнути зовнішнього осуду. Приміром, Організація з питань безпеки і співпраці в Європі вже заявила, що вибори не відповідали міжнародним стандартам і ці вибори є відступом від демократизації.

Нинішню політичну ситуацію в Росії газета «Крісчен саєнс монітор» називає псевдо-демократією на шляху до псевдо-капіталізму. Нинішні парламентські вибори навряд чи можна назвати чесними, підкреслює газета в редакційній статті. Путин використав усі можливості для перемоги партії «Єдина Росія». Тепер опозиційні партії стали перед обличчям адміністративної дискримінації. Оптимісти вважають, що свою широку популярність Путин може тепер використати для продовження вільноринкових реформ. Натомість песимісти, включно з російськими демократами, пише на закінчення газета, висловлюють стурбованість, що тепер Росія покотиться назад до авторитаризму царського зразка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG