Доступність посилання

ТОП новини

Долар падає всупереч економічній логіці, але це може допомогти економіці.


Марія Щур Долар падає всупереч економічній логіці, але це може допомогти економіці.

Прага, 8 грудня 2003 – Невпинне падіння курсу американської валюти триває уже протягом двох років. Разом з тим економічні новини, що доходять з американського континенту звучать цілком обнадійливо і мали б вселити оптимізм в інвесторів, адже зростають витрати споживачів, інвестиції, кількість робочих місць та інші показники. Однак американська валюта продовжує втрачати на вазі у порівнянні з іншими світовими валютами: євро, японською єною та британським фунтом. У чому ж причина поганих результатів долара і що це означає для американської економіки?

Минулого тижня долар проломив психологічний бар’єр, впавши нижче рівня $1.20 за євро. Це найнижчий рівень протягом останніх 5 років. Але на цьому його падіння не зупинилось. Аналітики тепер побоюються, щоб долар не провалився ще різкіше. «Ми боїмось різкого падіння курсу долара. Якщо триватиме поступове зменшення і його будуть очікувати, то гадаю, нічого страшного не станеться. Але якщо станеться великий і різкий провал, то шкоди можуть бути значні», - говорить Вінсент Коуен, аналітик Організації з Економічної Співпраці та Розвитку, що об’єднує найбагатші країни світу.

Та навіть за поступового падіння втрати тих, чиї активи в американських доларах, також значні. З часу найвищого курсу, у липні 2001 року, вартість долара впала майже на третину. Таким чином, якщо у 2001 році обсяг економіки країн єврозони сягав лише 60% від американської, то тепер за нового обмінного курсу він зріс до 80%. Якщо ж додати до цього решту країн ЄС, що не входять до монетарного союзу, то Європа тепер має більшу економіку, ніж США.

Чому ж інвестори залишаються байдужими до добрих новин з Америки, адже за третій квартал розвиток економіки прискорився на 8%, продуктивність праці зросла на 10%? Саме тоді, коли економічна ситуація у Сполучених Штатах покращується, можна б було б очікувати і підвищення курсу американської валюти. Проте вона продовжує розчаровувати. На думку аналітиків британського часопису “Економіст”, не все в порядку в американській державній бухгалтерській книзі: американці витрачають більше, ніж заробляють, а купують більше, ніж продають. Нині дефіцит платіжного балансу, що вимірює торговельні, інвестиційні потоки та надходження, є на найвищому рівні: 550 мільярдів доларів, а за прогнозами, наступного року може зрости до $ 600 мільярдів. Це означає, що американська економіка має залучати півтора мільярди доларів на день із закордонних джерел для того, щоб покрити цю різницю.

У 1990 роки це не було проблемою , закордонні інвестори радо вкладали гроші у США. Ніде інде їхні прибутки не зростали так швидко і не були у більшій безпеці. Але тепер Америка уже не виглядає таким надійним місцем для інвестицій, ані з точки зору розвитку, ані з точки зору безпеки. У вересні закордонні надходження складали лише 4 мільярди доларів, найменша цифра за останні 5 років.

Та падіння курсу американської валюти може бути благом для американської економіки, вважають експерти. Якщо економіка продовжуватиме зростати і надалі, дешевша валюта означатиме зростання експорту, доходів та робочих місць, що у кінцевому результаті призведе до скорочення дефіциту платіжного балансу. Сподіваючись, що це колись-таки станеться, поки що ті, хто тримає свої активи у доларах, можуть лише підраховувати втрати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG