Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до Державної Думи Росії можуть негативно позначитися на подальших українсько-російських стосунках - українські спостерігачі.


Сергій Кисельов Вибори до Державної Думи Росії можуть негативно позначитися на подальших українсько-російських стосунках - українські спостерігачі.

Київ, 9 грудня 2003 - Вибори до Державної Думи Росії негативно позначаться на подальших російсько-українських стосунках. Таку думку висловив спостерігач від ОБСЄ на виборах у Москві, народний депутат України Ігор Осташ. Він також повідомив журналістам, що ОБСЄ залишилася незадоволеною перебігом виборів до Державної Думи Росії, вважаючи їх такими, що не відповідають засадам демократичного суспільства.

У спостереженнях за виборами до Державної Думи Росії взяли участь понад 500 спостерігачів із 42 країн. З-поміж них троє українських парламентарів. Про це повідомив народний депутат України Ігор Осташ. Сам він працював у Москві в складі місії ОБСЄ. За словами пана Осташа, "треба відзначити, що, незважаючи на високу оцінку організації виборів, роботи Центральної виборчої комісії, незважаючи на високу оцінку російського законодавства, ОБСЄ прийшло до висновку, що парламентські вибори у Росії не відповідали багатьом зобов’язанням, які були прийняті країнами-членами ОБСЄ і Ради Європи стосовно демократичних виборів".

Пан Осташ зазначив, що деякі тріумфатори-переможці, які ввійшли до нового складу Державної Думи Росії, вибудовували свої передвиборчі кампанії на відвертих закликах ксенофобського, антисемітського та антиукраїнського характеру. Не один лише відомий своєю національною нетерпимістю Володимир Жириновський, але й чимало інших російських політиків закликали висилати з Москви "осіб кавказької національності" та інших "іновірців", зокрема так званих нелегальних мігрантів із СНД, у тому числі й з України. Інший аспект української теми на російських виборах – це питання про належність острова Тузли у Керченській протоці та Кримського півострова. Ігор Осташ навів такий приклад "передвиборчої риторики": "У п’ятницю на виступі перед іноземними спостерігачами Жириновський заявив, що він вважає той факт, що Крим є в складі України, великою помилкою, і що вони будуть працювати над тим, щоб Крим став російським".

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про те, яким чином можуть позначитися вибори до Держдуми на російсько-українських стосунках, і які висновки зробила українська опозиція після того, як російська опозиція не пройшла до Держдуми, народний депутат Ігор Осташ зазначив: "Я думаю, що ця Дума, яка зараз розпочне свою роботу, все ж таки буде певним кроком назад у російському парламентаризмі. Для нас дуже показовим, принаймні для опозиції, була поразка опозиції. Я переконаний, що в Україні не буде такої ситуації коли дійсно опозиція не зможе домовитися між собою – принаймні на наступних президентських виборах. Але все ж таки є президент Росії Володимир Путін, і ясно, що він буде грати основну скрипку в усіх зовнішньополітичних проектах, тому я думаю, що ситуація стане дещо складнішою, але не настільки, щоб це було, скажімо так, досить відчутною зміною", – спрогнозував Ігор Осташ.

А ось як бачить можливий перебіг подій народний депутат, член фракції НДП Сергій Шевчук, який також спостерігав у Москві за виборами до Держдуми, і також взяв участь у прес-конференції: "Події після виборів у Росії справлять на український політикум досить серйозне враження. Я маю на увазі можливість утворення нової політичної сили з декількох існуючих партій, які вже зараз проголошують необхідність двомовності, необхідність лише східного вектора, необхідність інтеграції в Європу з Росією, яка не хоче такої, власне, інтеграції. Ситуація в Росії після парламентських, а пізніше після президентських виборів серйозно впливатиме і на перебіг подій президентських передвиборчих перегонів, де також перевага цієї сторони буде надаватися на схід орієнтованим політикам", – вважає народний депутат Сергій Шевчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG