Доступність посилання

ТОП новини

Демократію в Росії забороняють вивчати навіть теоретично.


Марія Щур Демократію в Росії забороняють вивчати навіть теоретично.

Прага, 9 грудня 2003 – Напередодні виборів до Державної Думи Російської Федерації сталася подія, яка не викликала бурхливої реакції ані у самій Росії, ані за кордоном. Проте оглядачі вважають, що вона добре вказує на те, яким курсом рухається нинішня Росія і яким є справжнє, а не деклароване ставлення до демократії у цій країні.

«Російський президент Володимир Путін – авторитарний правитель, який намагається збудувати нову диктатуру в Росії. Російський президент Володимир Путін – демократ, що дбає про структурні реформи, які зроблять з Росії ліберальну демократію. Знайдіть аргументи і обговоріть цю тему». Так звучить завдання у підручнику новітньої історії Росії Ігоря Долуцького. У різних редакціях ця книга правила за головне джерело знань про нинішній етап розвитку країни для півмільйона російських старшокласників протягом останніх 10 років. Правила, але вже не буде. Таке рішення минулого тижня ухвалило російське міністерство освіти, яке вирішило, що підручник не підходить для школи.

Розповідає сам автор Ігор Долуцький: «Критики вважають мій підручник русофобським, що він підриває колективістські цінності російського народу і насаджує невластиві йому індивідуалістські західні цінності, що він очорнює історію великої країни». Особливо, як говорить автор, не подобається у міністерстві його точка зору на Другу cвітову війну, адже у підручнику згадується Другий фронт та участь у війні союзників.

Долуцький вважає, що міністерство в такий спосіб відгукнулось на скарги президента Путіна, який на зустрічі з істориками минулого місяця сказав, що підручники для шкіл та університетів не повинні трактувати спірні проблеми, а навпаки, повинні виховувати почуття єдності та гордості за свою батьківщину. На думку міністерства, підручник викликає зовсім інші емоції. «Підручник викликає роздратування, природне роздратування з приводу нашого минулого та ставлення до російського народу», - говорить Єлєна Зініна, голова відділу видавництва підручників міністерства освіти.

Вибух обурення, за словами учителя, викликало зокрема завдання у його підручнику, де від учнів вимагається дати оцінку пакту Молотова-Рібентропа, чи це був союз із Гітлером, чи нейтралітет, чи щось інше. Як наголошує Долуцький, найбільше неприйняття знавців історії з міністерства викликає період дореволюційний та сталінський, особливо державний антисемітизм, що існував у часи після Другої світової війни. Ігор Долуцький говорить, що хоча його підручник, що існує уже 10 років, завжди зустрічав спротив у міністерстві, спочатку з боку прихильників комуністичної ідеології, а тепер з боку іншої ідеології, панівної зараз у Росії. «З 1996 року почався спротив з боку тих в міністерстві, в експертній раді, хто обстоює чисту, голу державницьку ідеологію, що наповнена таким псевдоправославним, псевдонародним змістом».

На думку російського вчителя, згадка у його підручнику Володимира Путіна та його способу приходу до влади була насправді спусковим механізмом, що викликала заборону підручника, хоч апарат придушення вільної думки добрався до шкільних підручників не відразу, а лише після того, як зі свободою слова «розібралися» у засобах масової інформації. «Останній параграф 45 про сучасну Росію, де дві Чеченські війни, де написано, що системою «Ґрад» знищували чеченські села і у зв’язку з цим зростав рейтинг президента, і навіть сама згадка про Путіна була останньою краплею».

Автор з іронією говорить про той шлях, який пройшла російська демократія та ставлення влади до неї за останні два роки. Адже востаннє підручник Долуцького отримав схвалення міністерства ще у 2001 році, на початку президентства Путіна, але «тоді ніхто навіть не звернув на це уваги, це вважалося допустимим, а тепер часи змінились. Я, чесно кажучи, ніякого розчарування з цього приводу не відчуваю, я розумію, що рано чи пізно це мало статися і лише дивуюсь, що сталося так пізно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG