Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль закритий, але потреба в атомній енергетиці зростатиме – експерти.


Марія Щур Чорнобиль закритий, але потреба в атомній енергетиці зростатиме – експерти.

Прага, 9 грудня 2003 - У понеділок 15 грудня виповнюється рівно три роки від того часу, як Україна під тиском взятих на себе міжнародних зобов''язань закрила останній діючий у Чорнобилі ядерний реактор. «Ми усвідомлюємо, що Чорнобиль створює небезпеку для людства і готові пожертвувати нашими національними інтересами заради світової безпеки», - заявив тоді український Президент Леонід Кучма. Проте світ дедалі частіше звертається до думки, що атомна енергетика не така вже і небезпечна, а головне – без неї неможливо запобігти подальшому глобальному потеплінню. Ще одне дослідження на цю тему нещодавно опублікували вчені іменитого американського університету, що носить назву Массачусетського Технологічного Інституту, або ЕмАйТі.

У міру того, як спогади про Чорнобильську аварію віддаляються, а нові дослідження лікарів стверджують, що кількість жертв трагедії безпосередніх та пізніших вимірюється у тисячах, а не у десятках тисяч та мільйонах, дедалі більше вчених стають на захист атомної енергетики. Нове міждисциплінарне дослідження американських вчених з університету МІТ під назвою «Майбутнє атомної енергетики» закликає американський уряд не відкидати ідею атомної енергетики і заохочує його надати державну підтримку цій галузі. Вчені пояснюють свої рекомендації тим, що без використання атомної енергетики важко буде подолати загрозу забруднення повітря та глобального потепління.

На думку професорів Джона Дойча та Ернеста Моніца, до 2050 потрібно збільшити утричі нинішні ядерні можливості енергетики, і це скоротить шкідливі викиди в атмосферу приблизно на чверть. Оглядачі зауважують, що дослідження з’явилося саме у той час, як в адміністрації Буша заговорили про «відродження» атомної енергетики і необхідність збудувати 50 нових реакторів до 2020 року. Вчені погоджуються, що зв’язок дійсно є, проте вони вважають, що це саме вони вплинули на думку представників адміністрації, а не навпаки.

Професори Дойч та Моніц не приховують, що проблеми з атомною енергетикою є. Вони перераховують найважливіші : вартість, безпека та захоронення відходів. Ось у такому порядку. На думку американських вчених, безпека ядерних реакторів у майбутньому буде краще забезпечена, а статистика, тобто «менше, ніж один серйозний інцидент на 50 років» – не мала б стримувати розвиток галузі.

«Бізнес є бізнес» - вважають навіть у Німеччині, де «зелені» домоглися заборони будівництва ядерних реакторів після Чорнобиля. Але ядерна промисловість відмовляється помирати. Днями німецький канцлер Ґергард Шредер оголосив про продаж ядерних компонентів до Китаю. Це рішення викликало гостру критику з боку екологічно свідомих німців, так само як і бажання німецького концерну продати атомну електростанцію до Фінляндії, що вже набагато ближче до німецьких теренів.

Але це, на думку оглядачів, не мало б дивувати, коли навіть у самій Україні, яка була місцем найгіршої в історії ядерної аварії, мають твердий намір добудувати ще два ядерні блоки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG