Доступність посилання

ТОП новини

Про позов Медведчук проти Чобота в Печерському суді.


Тарас Марусик Про позов Медведчук проти Чобота в Печерському суді.

Київ, 8 грудня 2003 року.

Тарас Марусик

Як ми вже повідомляли в різних передачах радіо “Свобода”, в тому числі і в “Демократії і державі”, в Печерському місцевому суді Києва триває безпрецедентний судовий процес, в якому зійшлися як позивач керівник Адміністрації Президента України Віктор Медведчук і як відповідач народний депутат України попередніх трьох скликань Дмитро Чобіт. Свій позов Віктор Медведчук подав 2 липня 2002 року.

Нагадаємо, що на прес-конференції в кінці вересня Дмитро Чобіт оприлюднив справді сенсаційну інформацію про те, що з березня цього року за ним організоване стеження в Києві, а в серпні в Криму його пасло відділення міліції міста Гурзуфа. Тоді ж автор політичного бестселера “Нарцис. Штрихи до політичного портрета Віктора Медведчука”, який нараховує всього 200 сторінок, зазначив, що вже підготував 1500 сторінок детальних пояснень по справі.

Судове засідання кінця листопада було не менш сенсаційним. 8 грудня сторони продовжили розгляд справи.

5 грудня Дмитро Чобіт, спілкуючись з громадськістю і журналістами, повідомив, що народні депутати України зареєстрували минулої п’ятниці проект постанови Верховної Ради України про створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування бізнесової діяльності нинішнього керівника Адміністрації Президента Віктора Медведчука, зокрема щодо перевірки діяльності акціонерного товариства “Національний інвестиційний фонд “Омета XXI століття”, засновниками якого з українського боку були структури, підконтрольні йому: Міжнародна адвокатська компанія “Бі-Ай-Ем”, газета “Закон і бізнес”, фірма “Динамо-Атлантик”. З іноземного боку - британська фірма “Ньюпорт Менеджмент”.

Говорить Дмитро Чобіт.

Дмитро Чобіт

Але від фірми “Ньюпорт Менеджмент” виступав саме В.В.Медведчук. Він мав повне право власності над цією фірмою. Під виглядом іноземної інвестиції громадяни України заснували на Британських Віргінських островах фірму “Ньюпорт Менеджмент”, яка володіє в концерні “Славутич” 75,5% акцій.

Тарас Марусик

Нагадаю, що генеральним директором концерну “Славутич” на той час був Богдан Губський. “Славутич” – це закрите акціонерне товариство, акціями якого з української сторони володіли Віктор Медведчук, Григорій та Ігор Суркіси, Богдан Губський, Валенти Згурський, Юрій Лях і Юрій Карпенко.

Дмитро Чобіт

Тим самим спільне підприємство концерн “Славутич” був звільнений від сплати податків в Україні. Прибутки його обчислювалися сотнями мільйонів доларів. І ці прибутки не обкладалися жодним податком в Україні. Але це ще не все. 75,5% прибутків викачувалося з України як виплати іноземному інвестору, фірмі “Ньюпорт Менеджмент”. Фактично ми маємо справу з вимиванням з економіки України величезних обсягів грошей.

Тарас Марусик

Після повідомленої Дмитро Чоботом інформації представники позивача зняли всі 12 звинувачень, які вони виокремили в розділі книжки “Нарцис” під назвою “Політичний бізнесмен”.

Дмитро Чобіт продовжує.

Дмитро Чобіт

Але дальше були ще інші перли, які я мав намір оприлюднити в суді, в тому числі і про те, як помічник В.Медведчука Віктор Дудка викупив за 1 долар США майновий комплекс Свалявського лісокомбінату в Закарпатті. Це був найбільший і найкращий лісокомбінат України в радянські часи. Його довели до ручки, а потім викупили за 1 долар США. До речі, наступного дня оцінили на 3 мільйони німецьких дойчмарок. Це було в 2000-му році.

Тарас Марусик

Сьогодні на початку судового засідання Дмитро Чобіт зачитав заяву-повідомлення про злочин. В цьому документі він просить Печерський суд порушити кримінальну справу проти Віктора Медведчука, “а з огляду на особливу суспільну небезпеку його дій, в яких вбачаються ознаки тяжких злочинів, вжити заходів щодо взяття його під варту та накладання арешту на все його майно і кошти та блокування рахунків у створених за його участи комерційних структур”.

Ще одна цитата: “Вважаю за необхідне звернутися до урядів Великої Британії та Кіпру про надання правової допомоги в плані боротьби з брудними грішми, які надійшли в ці держави з України за участи громадянина В.В.Медведчука. Прошу вжити всіх необхідних заходів невідкладно”.

Ось як відреагувала на цю заяву адвокат Медведчука Наталія Пономарьова:

Наталія Пономарьов

Ми вважали за необхідне зняти частину позовних вимог, оскільки в більшості вони цитували газету “Версія”. Тому сьогодні заяву пана Чобота про порушення кримінальної справи я вважаю безпідставною і не підлягаючою задоволення.

Тарас Марусик

Рішення головуючої судді Ніни Фадєєвої було вельми несподіваним.

Ніна Фадєєва

Надану заяву про порушення кримінальної справи та викладені підстави щодо порушення кримінальної справи відповідно до ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України направити до Генеральної прокуратури України для проведення належної перевірки.

Тарас Марусик

Після цього представники Медведчука зняли наступні два пункти звинувачень з різних розділів, зокрема й присвяченого проведенню сесійних засідань Верховної Ради в Українському домі.

Інший адвокат Медведчука Віктор Здоренко пояснив це тим, що то не були власні думки Дмитра Чобота. Він лише переказав депутатський запит, підписаний 126 народними обранцями.

Завтра судовий розгляд у справі “Медведчук проти Чобота” продовжиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG