Доступність посилання

ТОП новини

Делегація ЄС переконуватиме Київ, що розширення Євросоюзу піде на користь Україні, хоч її приймати й не збираються.


Сергій Драчук Делегація ЄС переконуватиме Київ, що розширення Євросоюзу піде на користь Україні, хоч її приймати й не збираються.

Прага, 10 грудня 2003 – У четвер у Києві має відбутися щорічне засідання Комітету Україна – ЄС. Делегація Європейського Союзу, що прибуде до української столиці, обговорюватиме відносини України з Євросоюзом. При цьому Київ, занепокоєний, до чого призведе для нього розширення ЄС, збирається офіційно вручити євросоюзівській делегації документ про свою позицію стосовно зведення до мінімуму неґативних наслідків цього розширення. Євросоюз зі свого боку збирається запевнювати, що неґативних наслідків узагалі не буде.

Загалом дводенна зустріч має охопити широке коло питань, включно, наприклад, зі становищем у Придністров’ї, до вреґулювання якого долучена й Україна, сказав для радіо “Свобода” керівник відділу політики та преси й інформації Представництва Європейської комісії в Україні Стефен Сковман: «Гадаю, порядок денний буде цікавий. Перша його частина стосуватиметься розширеної Європи і розширення ЄС. Ми говоритимемо про створення Плану дій для України, про реґіональну й прикордонну співпрацю».

Та ці євросоюзівські пропозиції не заспокоюють українських урядовців, які побоюються неґативних наслідків для України від розширення ЄС. Перші з цих наслідків настали вже нині: майбутні члени Євросоюзу позапроваджували щодо громадян України візи.

ЄС визнає, що його розширення зацікавило Україну, каже Стефен Сковман: «Ми говоритимемо про розширення ЄС і його наслідки. Ви знаєте, що Україна непокоїться, що можуть настати неґативні наслідки від розширення, – і ми хотіли б відверто сказати, що ми так не думаємо».

Як один із прикладів представник Єврокомісії назвав те, що імпортні тарифи на українські товари в ЄС будуть нижчі, ніж їх мають сусіди України нині, поки вони ще кандидати на вступ. Про те, що при цьому скасовується ціла низка угод про вільну торгівлю з цими країнами, він не згадав.

Та й про прагнення України вступити до ЄС хоча б асоційованим членом, якщо не повноправним, Стефен Сковман відповів: «Перше, що треба зробити, це, гадаю, визнати: хоча ми й не вважаємо, що це може статися, та ми маємо реальне завдання: вести мову про те, які, на нашу думку, будуть наслідки…» За його словами, найкраще було б розповісти Україні, як було в перебігу попередніх розширень ЄС, що ставалося тоді з новими сусідами щойно розширеного Євросоюзу тощо, це, вважає представник Єврокомісії, була б добра модель для київської зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG